Likus mėnesiui iki Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios, P. Putino patikėtiniai ekonomikos klausimais apsilankė jo Novo Ogariovo rezidencijoje, kad informuotų apie galimus Vakarų sankcijų padarinius, rašo leidinys, remdamasis savo šaltiniais.

Anot šaltinių, G. Grefas atvyko paruošęs 39 lapų pristatymą ir Rusijos prezidentą įspėjo dėl katastrofinių padarinių, kurių gali atsirasti, jeigu įtampa prie sienų su Ukraina, kuri ir taip jau buvo pasiekusi apogėjų, dar paaštrės.

„Financial Times“ G. Grefą vadina artimu V. Putino sąjungininku dar nuo XX a. dešimtojo dešimtmečio, kai dirbo Sankt Peterburgo merijoje. Tais laikas būsimasis „Sberbank“ vadovas garsėjo kaip liberaliausias V. Putino aplinkos žmogus ir atvirai reikšdavo savo nuomonę.

Elvyra Nabiulina

Centrinio banko pirmininkė E. Nabiulina ir keletas kitų asmenų pritarė G. Grefo nuogąstavimams ir padėjo parengti pristatymą, teigiama straipsnyje. Pristatyme buvo įspėjama, kad griežtos sankcijos dėl veiksmų prieš Ukrainą gali sukelti paniką finansų rinkose ir sugrąžinti Rusijos ekonomiką iki prieš keletą dešimtmečių buvusio lygio (o rusų pragyvenimo lygis bus blogesnis netgi už besivystančių šalių gyventojų).

Anot keleto su situacija susipažinusių žmonių, G. Grefui pasakojant apie galimus padarinius, V. Putinas jį pertraukė ir paklausė, ką Rusija turi padaryti, kad išvengtų blogiausių sankcijų, tvirtinama straipsnyje.

„Technokratai buvo pernelyg išsigandę, kad įtikintų V. Putiną neeskaluoti situacijos, ir neturėjo aiškaus veiksmų plano: jie negalėjo prisiversti pasakyti V. Putinui, kad jam gresia geopolitinė katastrofa“, – rašo „Financial Times“.

Jie pasišalino iš susitikimo taip ir nesužinoję, ką iš tikrųjų buvo suplanavęs V. Putinas ir ar jis atsižvelgė į pristatymą.

„Jiems užteko drąsos paprašyti susitikti su prezidentu, bet savo žinutės perteikti jiems nepavyko“, – pareiškė vienas iš laikraščio pašnekovų. V. Putino negebėjimas įsiklausyti į perspėjimus pribloškė technokratus.

„Dar nebuvo tekę jo [Grefo] tokio matyti. Jis buvo visiškai pasimetęs, tiesiog ištiktas šoko“, – pasakė žmogus, sutikęs G. Grefą pirmosiomis karo dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)