„The Economist“ duoto interviu metu generolas Valerijus Zalužnas tvirtino, kad bando pasiruošti dar vienam Rusijos pajėgų bandymui užimti miestą. Tikėtina, jog puolimas įvyks vasarį arba kovą.

Atsakydamas į klausimą, ką mano apie Rusijoje mobilizuotus 300 tūkst. rezervistų ir buvusių kareivių, jis atsakė, kad šis sprendimas pasiteisino: „Žinoma, jie yra prasčiau ekipuoti, bet vis tiek kelia mums problemų. Remiantis mūsų apytikriais skaičiavimais, Rusija turi 1,2–1,5 mln. žmonių rezervą. Rusai ruošia apie 200 tūkst. naujų karių. Neabejoju, kad jie vėl bandys užimti Kyjivą.“

V. Zalužnas sakė, kad generolai apskaičiavo, kiek tankų, artilerijos pabūklų ir kareivių jiems reikia norint atremti dar vieną koncentruotą ataką. Jis nurodė, kad Rusijos kariuomenės vadai atitraukė karius, kad jų nepasiektų Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) pagamintos salvinės ugnies sistemos HIMARS, ir kad Ukraina neturi didesnio nuotolio ginkluotės.

49-erių metų amžiaus V. Zalužnas dabartinį konfliktą palygino su Antruoju pasauliniu karu ir pareiškė, jog „kažkur už Uralo kalnų jie ruošia naujus išteklius“.

„Remiantis mano skaičiavimais, jie trejus su puse ar ketverius metus intensyviai telkė išteklius: žmones, įrangą, šaudmenis. Manau, kad šių išteklių jiems turėjo pakakti trims mėnesiams, per kuriuos jie privalėjo pasiekti užsibrėžtus tikslus. Tai, kad jie išeikvojo minėtuosius išteklius ir iššvaistė savo potencialą praktiškai nepasiekę jokių rezultatų, rodo, kad jų pozicija buvo pasirinkta netinkamai. Dabar jie vėl turi galvoti, kaip rasti išeitį iš šios situacijos“, – sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas.

„Todėl tikriausiai jie ieško būdų trumpam nutraukti mūšius bet kokia kaina: apšaudydami civilius, palikdami mūsų žmonas ir vaikus mirtinai sušalti. Pauzės jiems reikia dėl vienos paprastos priežasties: jiems reikia laiko ištekliams sutelkti, kad galėtų sukurti naują potencialą ir toliau siekti savo tikslų“, – pridūrė jis.

Zelenskis: laukia lemiamas pusmetis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis mano, kad ateinantis pusmetis iš esmės bus lemiamas atremiant Rusijos agresiją.

Jis tai pareiškė vaizdo ryšiu kreipdamasis į Europos Tarybą, praneša „Ukrinform“.

„Ateinantis pusmetis daug ką nulems konfrontacijoje, kurią Rusija pradėjo šia agresija. Agresija prieš Ukrainą ir prieš kiekvieną iš jūsų, kadangi galutinis Rusijos taikinys yra kur kas toliau negu mūsų siena ir Ukrainos suverenitetas. Kitas pusmetis pareikalaus iš mūsų dar didesnių pastangų negu jau praėjęs laikotarpis“, - pabrėžė valstybės vadovas.

V. Zelenskis, be kita ko, pažymėjo, kad Rusijos energetinis teroras turi patirti pralaimėjimą. Jis taip pat paragino užtikrinti Ukrainos atsparumą žiemą ir toliau prisidėti prie ukrainiečių aprūpinimo energija.

Pasak jo, reikalinga ir tolesnė gynybinė parama Ukrainai, kuri turi būti ne mažesnė negu per praėjusį pusmetį.

„Mums reikia modernesnės ginkluotės, didesnės apimties tiekimo“, - pažymėjo V. Zelenskis.

Prezidentas priminė, kad gruodžio 23-iąją sukaks pusė metų, kai Ukrainai buvo suteiktas kandidatės į ES nares statusas. Anot jo, per šį laiką „Ukraina ir visa Europa tapo stipresnės, mes išliekame vieningi ir kaip tik todėl randame efektyvius atsakus į visus antieuropietiškus iššūkius“.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad ukrainiečiai kartu su ES šalimis gina bendras vertybes ir pasiekia „akivaizdžias pergales“. Jis priminė, kad per šetis pastaruosius mėnesius iš okupantų rusų buvo išvaduota Charkivo sritis, dalis Chersono srities ir Chersono miestas.

V. Zelenskis padėkojo Europos Sąjungai už „plataus masto ir visapusišką pagalbą“ Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)