Pentagono planą dar turi patvirtinti gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir tik tada jis bus nusiųstas J. Bidenui pasirašyti. Visi trys pareigūnai CNN sakė, kad tikimasi pritarimo.

Nežinoma, kiek raketų paleidimo įrenginių bus išsiųsta, tačiau įprastinę „Patriot“ bateriją sudaro taikinius aptinkantis ir sekantis radaras, kompiuteriai, elektros generatorius, kovinio valdymo stotis ir iki aštuonių paleidimo įrenginių, kurių kiekviename yra keturios parengtos šaudyti raketos.

Tikimasi, kad kai tik planai bus galutinai suderinti, artimiausiomis dienomis „Patriot“ bus greitai išsiųsti, o ukrainiečiai bus apmokomi jais naudotis JAV kariuomenės bazėje Grafenvėre, Vokietijoje, sakė pareigūnai.

Kitaip nei mažesnėms oro gynybos sistemoms, „Patriot“ raketų baterijoms valdyti reikalingos daug didesnės – dešimčių žmonių – įgulos. Paprastai „Patriot“ raketų baterijų apmokymai trunka keletą mėnesių, o dabar JAV imsis šio proceso dėl beveik kasdienių Rusijos oro atakų.

Ukraina nuolat ragina JAV atsiųsti šią pažangią didelio nuotolio oro gynybos sistemą, labai veiksmingai perimančią balistines ir sparnuotąsias raketas, nes šalį užgriuvo Rusijos raketų ir dronų atakos, dėl kurių visoje šalyje buvo sunaikinta gyvybiškai svarbi infrastruktūra.

JAV kariuomenė „Patriot“, kurią sudaro kelios dalys, įskaitant radarą, valdymo stotį, energijos generavimo įrangą ir iki aštuonių paleidimo įrenginių, apibūdina kaip savo „pažangiausią oro gynybos sistemą“.

Nors vienai baterijai priskiriama dešimtys darbuotojų, tik trys iš jų turi ją valdyti mūšio metu.

Pirmasis JAV kariuomenės „Patriot“ batalionas buvo dislokuotas 1982 metais, tačiau sistema mūšyje buvo panaudota tik 1991 metais per operaciją „Audra dykumoje“ – tarptautinį oro ir sausumos puolimą prieš Kuveitą užpuolusias Irako pajėgas.

Nuo 2015 metų ši sistema numušė daugiau kaip 150 balistinių raketų, taip pat su ja atlikta daugiau kaip 3 tūkst. antžeminių ir 1,4 tūkst. skrydžio bandymų, teigia pagrindinė rangovė, JAV ginkluotės gamybos milžinė „Raytheon“.

Kai Rusija vasarį įsiveržė į Ukrainą, Kyjivo oro gynybą daugiausia sudarė sovietinių laikų lėktuvai ir raketų sistemos, kuriomis Kyjivas veiksmingai naudojosi, kad neleistų Maskvai įgyti pranašumo ore.

Vėliau ukrainiečiai sulaukė pastiprinimo: JAV suteikė sistemų NASAMS, o Vokietija – dvi pažangias IRIS-T sistemas. Be to, buvo padovanota senesnės įrangos, pavyzdžiui, S-300 ir HAWK sistemų bei raketų „Stinger“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)