Vladimiro Putino atstovas taip pat atmetė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pasiūlymą per šias Kalėdas Rusijai pradėti karių išvedimą. „Ukraina turi atsižvelgti į realybę, kuri susiklostė vietoje“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Ši realybė rodo, kad Rusijos Federacija turi naujų teritorijų“, – pridūrė jis. „Neatsižvelgiant į šią realybę, jokia pažanga neįmanoma“, – sakė D. Peskovas.

Jis nepaminėjo kitos realybės, kad Ukrainos armija sėkmingai įvykdė kelis kontrpuolimus ir išvijo Rusijos armiją iš dalies Charkivo ir Chersono sričių, atkovojo daugelį okupuotų vietovių, o Rusijos armija jau daugelį mėnesių nepasiekia jokių laimėjimų.

Nors Maskva teigia aneksavusi keturis pietinius ir rytinius Ukrainos regionus Donecką, Luhanską, Zaporižią ir Chersoną, bet iki galo jų nekontroliuoja. Lapkritį Maskva pasitraukė iš Chersono miesto, vienintelio regiono centro, kurį buvo užėmusi invazijos pradžioje.

Pirmadienį kreipdamasis į Didžiojo septyneto (G7) šalis, V. Zelenskis paragino Rusiją įrodyti, kad ji pajėgi atsisakyti „agresijos“ ir per šias Kalėdas pradėti karių išvedimą iš Ukrainos.

Šiuo žingsniu Rusija parodytų savo tikruosius ketinimus – ar ji nori taikos, ar karo, sakė jis vaizdo kreipimesi į Berlyne vykstančio G7 viršūnių susitikimo dalyvius.

Jei Rusija išvestų savo pajėgas iš Ukrainos, taip būtų užtikrintas patikimas karo veiksmų nutraukimas, kalbėjo prezidentas.

„Ir aš nematau priežasčių, kodėl Rusijai nepadaryti to dabar, per Kalėdas. Atsakymas iš Maskvos parodys, ko ten iš tikrųjų norima“, - V. Zelenskį citavo valstybinė naujienų agentūra „Unian“.

Kremlius antradienį pasiūlymą atmetė. „Apie tai negali būti nė kalbos“, – sakė D. Peskovas.

V. Zelenskis taip pat paragino papildomai tiekti ginklų Ukrainai, taip pat suteikti ekonominę pagalbą. D. Peskovas sakė, kad šie reikalavimai tik pratęs kovas.

Ukrainai reikia papildomų dujų ir ginklų

V. Zelenskis pirmadienį paragino Didžiojo septyneto (G-7) šalis suteikti papildomų dujų ir ginklų, kad padėtų Ukrainai išgyventi žiaurią žiemą, dėl kurios milijonai karo nuniokotos šalies gyventojų gali dar labiau nukentėti.

Krentant sniegui ir dėl Rusijos smūgių nukentėjus Ukrainos energetikos tinklams, daugelis žmonių be elektros ar ir šildymo susiduria su šalčiu.

Pirmadienį per vaizdo konferenciją su G-7 turtingųjų šalių klubu V. Zelenskis sakė, kad Ukrainai reikia „maždaug dviejų milijardų kubinių metrų“ papildomų dujų, kad galėtų išgyventi žiemą.

Jis taip pat paragino G-7 siųsti Ukrainai daugiau ginklų, įskaitant „modernius tankus“, taip pat „raketinę artileriją ir daugiau tolimojo nuotolio raketų“.

Vakarų tiekiama ginkluotė padėjo pakeisti karo eigą, o aukšto rango JAV kariuomenės pareigūnas pirmadienį pareiškė, kad Rusija, baigiantis naujesnėms atsargoms, tikriausiai ima naudoti senesnę, mažiau patikimą artilerijos ir raketų amuniciją.

Tačiau V. Zelenskis sakė, kad „Rusija vis dar turi artilerijos ir raketų pranašumą“.

„Tai faktas, – teigė jis G-7 susitikime. – Šie okupacinės kariuomenės pajėgumai skatina Kremliaus aroganciją“.

Kyjivas sako, kad buvo pažeista 40 proc. svarbiausios Ukrainos energetikos infrastruktūros, o tikslingos Rusijos atakos buvo vykdomos viena po kitos.

Ukrainos energetikos ministerija pareiškime nurodė, kad Rusijos raketos pataikė į visas šalies šilumines elektrines, nukentėjus 44 aukštos įtampos oro linijoms.

Energetikos bendrovė YASNO teigė, kad tiekimo apribojimai Kyjive yra „dideli“, apie 40 proc. tiekimo esant nukreiptam į kritinę infrastruktūrą.

Naftos ir dujų bendrovė DTEK nurodė, kad jos specialistai „nuolat ieško įrangos Rusijos sugriautai energetikos infrastruktūrai atkurti“ ir susitarė dėl sutarčių su Europos tiekėjais ABB ir „Siemens“.

Kaip teigiama V. Zelenskio biuro išplatintame pranešime, ukrainiečių lyderis G-7 susitikime sakė, kad „dėl teroro, nukreipto prieš mūsų elektrines, teko sunaudoti daugiau dujų nei tikėtasi“.

„Todėl šią žiemą mums reikia papildomos paramos“, – teigė jis.

Jis pakvietė G-7 pramonines valstybes „ir kitas doras šalis“ „parodyti savo lyderystę“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)