Beveik 50 Afrikos valstybių ar vyriausybių vadovų atvyko į Vašingtoną prieššventiniu šaltuoju laikotarpiu į tris dienas truksiančius susitikimus. JAV prezidentas Joe Bidenas juos priima po daugelį metų trukusio Kinijos ir Rusijos skverbimosi į šį žemyną.

Aptardamas viršūnių susitikimą, J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sakė, kad per ateinančius trejus metus administracija sieks skirti 55 mlrd. dolerių Afrikai „įvairiuose sektoriuose, kad būtų sprendžiamos pagrindinės mūsų laikų problemos“.

Jis teigė, kad šis planas bus Afrikos Sąjungos (AS) „Darbotvarkė 2063“ – jos tvaraus vystymosi planas.

„Šiame aukščiausiojo lygio susitikime iškeliame Afrikos balsus ir Afrikos prioritetus“, – žurnalistams sakė J. Sullivanas.

J. Bideno administracija, laikanti Kiniją savo didžiausia pasauline konkurente, tikisi, kad per viršūnių susitikimą pavyks parodyti subtilų kontrastą Pekinui, o ne išsakyti kritiką.

„Tai bus susiję su tuo, ką galime pasiūlyti. Tai bus teigiamas pasiūlymas apie Jungtines Valstijas, jų partnerystę su Afrika“, – sakė J. Sullivanas.

„Ant stalo dedame išteklių dideliais kiekiais“, – pridūrė jis.

Pirmadienio vakarą valstybės sekretorius Antony Blinkenas, sveikindamas Afrikos verslininkus priėmime, teigė, kad JAV vadovaujasi partnerystės principu.

„Jei nedirbsime kartu, negalėsime išspręsti nė vieno iš tikrai didelių iššūkių, su kuriais susiduriame. Taigi kalbame apie tai, ką galime padaryti kartu su Afrikos valstybėmis ir žmonėmis, o ne už juos“, – sakė A. Blinkenas.

Demokratinių vertybių skatinimas

Skelbiama, kad J. Bidenas aukščiausiojo lygio susitikime nurodys, kad JAV remia Afrikos Sąjungos siekį gauti oficialią vietą Didžiojo dvidešimtuko (G-20) grupėje, praėjus keliems mėnesiams po to, kai jis išreiškė paramą nuolatinei Afrikos vietai Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

Priešingai nei Kinija, kuri kas trejus metus rengia aukščiausiojo lygio susitikimus su Afrika, JAV planuoja skatinti demokratines vertybes.

J. Sullivanas teigė, kad JAV prezidentas susitiks su Afrikos lyderiais, kurių laukia 2023-iųjų rinkimai.

„Norėtume padaryti viską, ką galime, kad šie rinkimai būtų laisvi, sąžiningi ir patikimi“, – sakė J. Sullivanas.

Tai jau ne pirmas JAV prezidentas, kuris vykdo Afrikai skirtas iniciatyvas.

Respublikonas George'as W. Bushas žengė didelį žingsnį į priekį kovoje su ŽIV/AIDS – šią iniciatyvą buvęs JAV vadovas laiko vienu svarbiausių savo prezidentavimo palikimų.

Barackas Obama rengė kampaniją, kurios tikslas buvo užtikrinti elektros energijos tiekimą Afrikos šalims. JAV pareigūnai teigia, kad dėl šios iniciatyvos pirmą kartą gyvenime elektra pasiekė 165 mln. Afrikos gyventojų.

Tuo metu B. Obamos įpėdinis Donaldas Trumpas neslėpė, kad Afrika jam neįdomi.

J. Bideno susitikimas su regiono lyderiais bus pirmasis JAV prezidento susitikimas nuo 2014-ųjų, kai eksprezidentas B. Obama pirmą kartą surengė tokio pobūdžio derybas.

Per aštuonerius metus Kinijos investicijos į Afriką nuolat lenkė JAV finansinį indėlį, o šalys taip pat nepaisė Vašingtono perspėjimų, kad dėl Pekino milijardinių išlaidų Afrikos infrastruktūrai gali susidaryti ilgalaikiai įsiskolinimai.

Prieš aukščiausiojo lygio susitikimą JAV Kinijos ambasadorius Vašingtone Qin Gangas pareiškė, kad jo šalis „nuoširdžiai“ rūpinasi Afrika ir kad jos investicijos „nėra spąstai“.

„Tikime, kad Afrika turėtų būti vieta tarptautiniam bendradarbiavimui, o ne didžiųjų valstybių varžymuisi dėl geopolitinės naudos“, – sakė Qin Gangas naujienų svetainės „Semafor“ renginyje.

„Kviečiame visus kitus tarptautinės bendruomenės narius, įskaitant Jungtines Valstijas, prisijungti prie mūsų pasaulinių pastangų padėti Afrikai“, – pridūrė jis.

JAV taip pat nerimauja dėl didėjančio Rusijos, kurios samdinių grupė „Wagner“ įsitraukė į keletą karštųjų taškų ir kuri bandė įtikinti Afrikos valstybes, kad Vakarų sankcijos, o ne jos invazija Ukrainoje, lėmė pasaulinių maisto kainų šuolį, aktyvumo.

Pasak pareigūnų, ketvirtadienį vyksiančiame renginyje su Afrikos lyderiais J. Bidenas akcentuos aprūpinimą maistu.

Aukščiausiojo lygio susitikime taip pat vyks Afrikos diasporą jungiantys renginiai, kuriais norima pabrėžti kultūrinį pažinimą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją