„Dabar siekiama greitai sukurti šią platformą dalyvaujant Ukrainai, tarptautinėms finansų institucijoms ir kitiems partneriams“, – sakė O. Scholzas po to, kai turtingųjų valstybių klubo vadovai nuotoliu surengė derybas.

Susitikimas, kuriame taip pat dalyvavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, įvyko Paryžiaus viršūnių susitikimo, kuriame bus svarstoma, kokią neatidėliotiną pagalbą sąjungininkai galėtų suteikti Ukrainai žiemą, išvakarėse.

O. Scholzas sakė, kad Ukrainos atstatymą „galbūt galima lyginti su Maršalo planu“, kurį įgyvendino Jungtinės Valstijos, siekdamos padėti Europai atsikurti po per Antrąjį pasaulinį karą patirto nuniokojimo.

Didįjį septynetą (G-7) sudaro Jungtinė Karalystė, Kanada, Prancūzija, Vokietija, kuri šiuo metu grupei pirmininkauja, Italija, Japonija ir Jungtinės Valstijos.

O. Scholzas daugiau informacijos apie paramos Ukrainai platformą nepateikė.

Tačiau jis sakė esąs „įsitikinęs, kad būtent dėl mūsų vienybės, mūsų ryžto Rusijos prezidentas šiandien stovi visiškai vienas“.

„Dar kartą raginame (prezidentą Vladimirą) Putiną sustabdyti beprasmį žudymą Ukrainoje ir išvesti savo karius“, – pridūrė kancleris.

Paryžiuje antradienį planuojamame viršūnių susitikime vyriausybių, verslo ir pagalbos agentūrų atstovai aptars Ukrainos energetikos, sveikatos, maisto, transporto ir vandens sektorių klausimus.

Susitikime turi dalyvauti Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis, vaizdo ryšiu pasirodys prezidentas V. Zelenskis.

Pastarasis socialiniame tinkle „Twitter“ sekmadienį parašė, kad prieš G-7 pasitarimą ir Paryžiaus susitikimą pasikalbėjo su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir JAV lyderiu Joe Bidenu.

Pats J. Bidenas pakartojo, kad Vašingtonas tvirtai remia karo nuniokotą Ukrainą, ir sveikino kolegos „atvirumą teisingai taikai“, pranešė Baltieji rūmai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją