Pareiškimas nuskambėjo po to, kai Belgijos prokurorai apkaltino keturis įtariamuosius korupcija.

Vienos iš EP vicepirmininkių, Graikijos europarlamentarės socialistės Evos Kaili pavardė sekmadienį plačiai nuskambėjo politinėje Europos arenoje po to, kai ji buvo sulaikyta tyrėjams jos namuose radus „banknotų pilnus krepšius“.

Kaltinimai kyšininkavimu sukrėtė ES įstatymų leidžiamąją valdžią ir paskatino raginimus itin akylai stebėti bloko institucijas, kad būtų atsikratyta išorinės įtakos.

„Vyksta procesas. Be abejo, šios naujienos kelia didelį nerimą – labai, labai didelį nerimą“, – sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Jis teigė, kad jokie bloko diplomatinės tarnybos ar užsienio misijų pareigūnai nėra susiję su šiais kaltinimais.

„Yra policijos ir teismų veiksmai. Turime laikytis šių veiksmų“, – sakė J. Borrellis, pridūręs, kad negali peržengti „teismų pareiškimų“ ribų.

„Tai labai, labai, labai rimti kaltinimai“, – sakė jis.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį irgi pareiškė, kad kaltinimai korupcija Europos Parlamento pirmininkės pavaduotojai kelia „didžiausią susirūpinimą“.

„Kaltinimai Europos Parlamento pirmininkės pavaduotojai kelia didžiulį susirūpinimą ir yra labai rimti“, – sakė U. von der Leyen.

„Tai žmonių pasitikėjimo mūsų institucijomis klausimas, o pasitikėjimui mūsų institucijomis reikia aukštesnių standartų“, – pridūrė ji.

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney sakė, kad šie kaltinimai yra „žalingi, ir mes turime išsiaiškinti jų esmę“.

Jo kolegė iš Vokietijos Annalena Baerbock įspėjo, kad „tai susiję ir su Europos patikimumu“.

600 tūkst. eurų grynaisiais

Vėliau pirmadienį Strasbūre turi prasidėti, kaip numanoma, audringas EP posėdis.

Kai kurie europarlamentarai ketina nepritarti diskusijų dėl vizų režimo liberalizavimo katariečiams pradėjimui ir taip gali sužlugdyti svarbų naftos ir dujų turtingos šalies diplomatinį tikslą.

Skandalas kilo Katare vykstant 2022 metų pasaulio futbolo čempionatui – renginiui, kuris, kaip tikėjosi šeimininkai, pagerins šalies reputaciją.

Visgi turnyrą temdo įtarimai dėl netinkamo elgesio su migrantais darbuotojais, stačiusiais čia naujus stadionus.

E. Kaili, viešai pasisakiusi už neseniai Katare įgyvendintas darbo reformas, buvo viena iš keturių įtariamųjų, sulaikytų po pateiktų kaltinimų.

Dar du asmenys buvo paleisti, o dar bent vieno EP nario namuose tyrėjai atliko kratą.

Tai įvyko po penktadienį Briuselyje surengtų reidų, kurių metu, prokurorų teigimu, rasta 600 tūkst. eurų grynaisiais pinigais. Policija taip pat konfiskavo kompiuterius ir mobiliuosius telefonus.

Kataras kategoriškai atmeta kaltinimus, kad yra susijęs su kokiu nors nusižengimu.

Tuo metu E. Kaili neteko EP pirmininkės Robertos Metsolos pavaduotojos pareigų, o visų pirma, įgaliojimų atstovauti jai Artimuosiuose Rytuose.

Ji tebėra EP narė ir įprastomis aplinkybėmis turėtų neliečiamybę nuo baudžiamojo persekiojimo. Tačiau yra išimtis tais atvejais, kai įtariamasis pagaunamas įtariamo nusikaltimo metu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją