Smurtas pietvakarių Pakistane, Čamane, kilo po daugybės kruvinų incidentų ir išpuolių, kurie smarkiai padidino įtampą tarp Islamabado ir Afganistano Talibano vadovų. Čamanas yra pagrindinis pasienio punktas, per kurį vyksta prekyba tarp šių šalių.

Valdžia teigė, kad pirmadienio rytą perėja vėl buvo atidaryta.

Pakistano kariuomenės žiniasklaidos skyrius iš pradžių teigė, kad per sekmadienio apšaudymą žuvo šeši žmonės, tačiau vėliau žuvusiųjų skaičius išaugo iki septynių. Anot armijos, dar 16 žmonių buvo sužeisti, dėl aukų kaltindama Afganistano pajėgų „neišprovokuotą ir beatodairišką ugnį“ iš sunkiųjų ginklų į civilius gyventojus.

Afganistane Kandaharo gubernatoriaus atstovas spaudai Ataullah Zaidas Pakistano ir Talibano pajėgų susirėmimus susiejo su naujų kontrolės punktų pasienyje iš Afganistano pusės įrengimu.

Jis sakė, kad vienas Talibano kovotojas žuvo, o 10 buvo sužeisti. Taip pat buvo sužeisti trys civiliai, pridūrė jis.

Pakistano kariuomenė pranešė, kad kariai atsakė į afganistaniečių ugnį, tačiau daugiau informacijos nepateikė. Ji teigė, kad Pakistanas kreipėsi į Afganistano valdžią, kad atkreiptų dėmesį į incidento pasienyje rimtumą.

Anksčiau vyriausybinės Čamano ligoninės gydytojas Akhtaras Mohammadas naujienų agentūrai AP sakė, kad per šūvius buvo sužeisti 27 žmonės, kurie buvo atvežti į ligoninę gydytis. Jis teigė, kad septynių būklė kritinė.

Pakistane gyvenantis Wali Mohammadas nuvežė sužeistą pusbrolį į Čamano ligoninę. Jis pasakojo, kad įvyko keli sprogimai, po kurių pasigirdo staigus šaudymas.

„Buvome gatvėje kaip ir bet kurią kitą laisvą dieną, kai staiga pasigirdo didelis sprogimas ir nuolaužos užgriuvo daugybę žmonių, tarp jų ir vieną mano pusbrolį“, – sakė V. Mohammadas.

Pirmadienį Pakistano ministras pirmininkas Shehbazas Sharifas tviteryje sukritikavo Talibaną: „Afganistano laikinoji vyriausybė turėtų užtikrinti, kad tokie incidentai nepasikartotų.“

Lapkritį per kruvinas šaudynes aštuonioms dienoms buvo uždaryta siena ties Čamanu, dėl to patirta didelių komercinių nuostolių, o tūkstančiai žmonių abiejose pusėse liko įstrigę.

Vėliau praėjusį mėnesį buvo apšaudyta Pakistano ambasada Kabule. Pakistano pareigūnai šį incidentą pavadino išpuoliu prieš savo pasiuntinį Kabule ir dėl saugumo pažeidimo apkaltino Talibano pareigūnus. Islamabadas taip pat teigė, kad Afganistano valdantieji suteikia prieglobstį kovotojams, kurie vykdo kruvinus išpuolius jo teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją