Abu Agila Mohammadas Masudas Kheir Al-Marimis prieš dvejus metus Jungtinių Valstijų buvo apkaltintas dėl Lokerbio sprogdinimo. Anksčiau jis buvo kalinamas Libijoje dėl įtariamo dalyvavimo 1986 metais surengtame išpuolyje Berlyno naktiniame klube.

JAV teisingumo departamentas patvirtino šią informaciją ir pridūrė, jog „tikimasi, kad pirmiausia jis pasirodys JAV Kolumbijos apygardos apylinkės teisme“.

1988 metų gruodžio 21 dieną virš Lokerbio sprogo iš Londono į Niujorką skridęs „Pan Am“ 103-iojo reiso lėktuvas. Žuvo visi 259 lėktuve buvę žmonės ir dar 11 buvusių ant žemės.

Tai tebėra daugiausiai aukų pareikalavęs teroro išpuolis Jungtinės Karalystės teritorijoje.

2020 metų gruodį, per 32-ąsias sprogdinimo metines, JAV teisingumo departamentas paskelbė naujus kaltinimus A. A. M. M. K. al Marimiui.

„Pagaliau šis vyras, atsakingas už amerikiečių ir daugelio kitų žmonių nužudymą, bus teisiamas už savo nusikaltimus“, – spaudos konferencijoje sakė tuometinis generalinis prokuroras Williamas Barras.

Už šį išpuolį iki šiol nuteistas buvo tik vienas asmuo.

Buvęs Libijos žvalgybos pareigūnas Abdelbasetas Ali Mohmetas al-Megrahi po 2001 metų nuosprendžio septynerius metus praleido Škotijos kalėjime.

2012 metais Libijoje jis mirė nuo vėžio, bet iki gyvenimo pabaigos tvirtino esąs nekaltas.

„Per Lokerbio sprogdinimą žuvusiųjų šeimoms buvo pranešta, kad įtariamasis Abu Agila Mohammadas Masud Kheir Al-Marimis... yra sulaikytas JAV“, – sakė Škotijos Karališkosios tarnybos ir Fiskalinės tarnybos prokuratūros atstovas spaudai.

„Škotijos prokurorai ir policija, bendradarbiaudami su Jungtinės Karalystės vyriausybe ir JAV kolegomis, toliau tęs šį tyrimą, siekdami vienintelio tikslo – patraukti atsakomybėn asmenis, kurie veikė kartu su M. al-Megrahi“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją