Raketą JAV Floridos valstijos Kanaveralo kyšulyje paleido Elono Musko bendrovė „SpaceX“. Paleidimas buvo dukart atidėtas dėl papildomų patikrų prieš skrydį.

Tokijuje įsikūrusio startuolio „ispace“ pagamintas erdvėlaivis „Falcon 9“ raketa į orbitą pakilo 9.38 val. Lietuvos laiku.

„Mūsų pirmoji misija padės pagrindus išnaudoti Mėnulio potencialą tapti tvirta ir gyvybinga ekonomine sistema“, – pareiškė startuolio vadovas Takeshis Hakamada.

Kol kas tik Jungtinėms Valstijoms, Rusijai ir Kinijai yra pavykę nuleisti robotą ant Mėnulio paviršiaus.
„ispace“ misija – pirmoji programos „Hakuto-R“, kuri japonų kalba reiškia „baltasis triušis“, dalis. Įmonė informavo, kad jos erdvėlaivis turėtų nusileisti matomoje Mėnulio pusėje 2023-iųjų (Triušio metais Japonijoje ir ne tik) balandį.

Maždaug 2 x 2,5 metro dydžio erdvėlaivio naudingąjį krovinį sudaro 10 kg sveriantis Jungtinių Arabų Emyratų sukurtas mėnuleigis. Persijos įlankos šalis yra laikoma naujoke kosmoso lenktynėse, nors pernai į Marso orbitą jau išsiuntė zondą. Jei mėnuleigis „Rashid“ sėkmingai nusileis, tai bus pirmoji arabų pasaulio šalies misija į Mėnulį.

„ispace“ erdvėlaivis taip pat gabena du robotus, kuriuos pagamino Japonijos kosmoso agentūra, ir kompaktinį diską su japonų roko grupės „Sakanaction“ daina „Sorato“.

Vos 200 darbuotojų turinti „ispace“ tvirtina, kad „siekia išplėsti žmogaus gyvenimo erdvę į kosmosą ir savo siūlomais dažnais bei nebrangiais skrydžiais į Mėnulį sukurti tvarų pasaulį“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)