Sandoris, pagal kurį ji buvo iškeista į liūdnai pagarsėjusį ginklų prekeivį Viktorą Butą, užtikrino garsiausio užsienyje sulaikyto Amerikos piliečio paleidimą ir pasiekė svarbiausią JAV prezidento Joe Bideno tikslą.

Tačiau Vašingtonui nepavyko išlaisvinti kito amerikiečio, jau beveik ketverius metus Rusijoje kalinamo Paulo Whelano.

B. Griner yra dukart olimpinio aukso medalio laimėtoja ir „Phoenix Mercury“ krepšinio klubo žvaigždė.

Jos, kaip homoseksualumo neslepiančios juodaodės, įkalintos šalyje, kurios valdžios institucijos priešiškai nusiteikusios LBGTQ bendruomenės atžvilgiu, statusas į visą šią istoriją įnešė rasinės, lyčių ir socialinės dinamikos bei atkreipė viso pasaulio dėmesį į neteisėtai sulaikytų asmenų kategoriją.

J. Bideno leidimas paleisti V. Butą – „Mirties pirkliu“ kadaise pramintą nuteistąjį – įrodė, kad jo administracijai buvo labai svarbu skubiai grąžinti B. Griner namo, ypač po to, kai neseniai buvo išspręsta jos baudžiamoji byla dėl kaltinimų narkotikų laikymu ir ji buvo perkelta į koloniją.

Sportininkė buvo pastebėta išlipanti iš lėktuvo, kuris penktadienį nusileido San Antonijaus ir Laklendo jungtinėje bazėje Teksase.

B. Griner, kuri vyko į Rusiją ne sezono metu žaisti už profesionalią Jekaterinburgo komandą, vasario mėnesį buvo suimta Maskvos oro uoste, o rugpjūčio mėnesį jai buvo skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė už tai, kad turėjo kapsulių elektroninėms cigaretėms su kanapių aliejumi.

Ji pripažino kaltę dėl kaltinimų, tačiau neigė ketinusi pažeisti įstatymus ar vartoti Rusijoje draudžiamą medžiagą.

B. Griner liudijo, kad turėjo JAV gydytojo leidimą vartoti medicinines kanapes daugybės traumų sukeltam skausmui malšinti ir kad niekada jai atliktas narkotikų testas nebuvo teigiamas.

Rusijoje nėra legalizuotas kanapių vartojimas medicininiais tikslais.

Prieš jos nuteisimą JAV valstybės departamentas pareiškė, kad moteris buvo „neteisėtai sulaikyta“ – šį kaltinimą Maskva griežtai atmetė.

Rusijos užsienio reikalų ministerija patvirtino ketvirtadienį įvykusį apsikeitimą ir pareiškime, kurį išplatino rusų naujienų agentūros, nurodė, kad jis įvyko Abu Dabyje, iš kur V. Butas buvo parskraidintas namo.

J. Bidenas telefonu kalbėjosi su B. Griner. JAV pareigūnai sakė, kad jai bus suteiktos specializuotos medicininės paslaugos ir konsultacijos.

Išleisdamos V. Butą į laisvę JAV suteikė privilegiją buvusiam sovietų armijos pulkininkui leitenantui, kurį Teisingumo departamentas kadaise apibūdino kaip vieną stambiausių ginklų prekeivių pasaulyje.

2008 metais jis buvo suimtas Tailande, o 2010-aisiais – išduotas JAV.

V. Butas atlikinėjo 25 metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų sąmokslu mėginus parduoti ginklų už dešimtis milijonų dolerių. Jie, JAV pareigūnų teigimu, turėjo būti panaudoti prieš amerikiečius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją