Naująjį reaktyvinį lėktuvą tikimasi sukurti iki 2035 m., dalyvaujančios šalys pasitelks savo tyrimus, susijusius su pažangiausiomis kovinės aviacijos technologijomis, įskaitant pajėgumus, kad lėktuvas būtų nesusekamas, ir aukštųjų technologijų jutiklius.

Bendrame trijų šalių pareiškime sakoma, kad šis „ambicingas“ projektas „paspartins mūsų pažangius karinius pajėgumus ir technologinį pranašumą“ tokiu metu, kai visame pasaulyje „daugėja grėsmių ir agresijos“. Pranešimas papildytas menininko sukurtais vaizdais, kuriuose matyti aptakūs nauji lėktuvai, skriejantys prie Fudžio kalno ir virš Londono bei Romos.

Išlaidų sąmata nepateikta, tačiau šios trys šalys jau skiria milijardus dolerių aukštųjų technologijų naikintuvų kūrimui, o šias pastangas vienijantis bendras projektas vadinasi Pasaulinė kovinės aviacijos programa.

„Mes siekiame, kad šis orlaivis būtų platesnės kovinės aviacijos sistemos, kuri veiks įvairiose srityse, centrinė dalis“, – sakoma pareiškime. Tai apima „būsimą sąveiką su Jungtinėmis Valstijomis, NATO ir mūsų partnerėmis“ Europoje, Azijoje ir visame pasaulyje.

Atskirame bendrame pareiškime su Japonijos gynybos ministerija JAV Gynybos departamentas pareiškė remiantis projektą. „Pradėjome svarbų bendradarbiavimą per virtinę diskusijų apie autonomines sistemas (...) kurios galėtų papildyti kitą Japonijos naikintuvų programą“, – sakoma JAV ir Japonijos pranešime.

Pranešimas paskelbtas Japonijai rengiantis imtis didžiausios per dešimtmečius savo saugumo strategijos pertvarkos. Vyriausybė planuoja didinti išlaidas gynybai, nors tai vertinama prieštaringai šalyje, kurios Konstitucija riboja karinius pajėgumus iki savisaugos priemonių.Tačiau karas Ukrainoje, pasikartojantys Šiaurės Korėjos raketų paleidimai ir didėjantis Kinijos karinis spaudimas padėjo sutelkti pritarimą didesniam gynybos biudžetui.

Japonijos gynybos ministerijos pareigūnas sakė, kad naujasis naikintuvas pranoks esamų modelių, tokių kaip JAV F-35, galimybes. Nors galutinė kaina dar nenustatyta, išlaidos nebus trims šalims paskirstytos po lygiai, pridūrė jis.

Japonijos verslo dienraštis „Nikkei“ pranešė, kad naująjį projektą valdys bendrovės „Mitsubishi Heavy Industries“, „BAE Systems“ ir „Leonardo“, ir tai bus tik antras toks bendras Tokijo projektas plėtojant karinę įrangą po to, kai kartu su Vašingtonu buvo pagamintos raketos SM-3.

Šis projektas yra naujausias tokio aukšto lygio sąjungininkių bendradarbiavimo kuriant gynybos įrangą pavyzdys. Pernai panašūs veiksmai sulaukė prieštaringų vertinimų, kai Jungtinės Valstijos nušvilpė iš prancūzų panosės pelningą kontraktą dėl povandeninių laivų tiekimo Australijai ir Ramiajame vandenyne pradėjo naują JAV, Jungtinės Karalystės ir Australijos aljansą, pavadintą AUKUS.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją