Ukrainos pajėgos vykdo atsakomąjį puolimą, per kurį pasiekė reikšmingų laimėjimų rytuose ir pietuose, įskaitant atkovotą Chersono miestą. „Dabar matome, kad Rusija iš tikrųjų mėgina bent trumpam sustabdyti šį karą, kad galėtų persigrupuoti, atlikti remontą, atsigauti ir tada kitą pavasarį pradėti didesnį puolimą“, – sakė J. Stoltenbergas per „The Financial Times“ surengtą viešą renginį.

Pasak J. Stoltenbergo, NATO narės tęsia „precedento neturintį“ ginklų tiekimą ir paramą Ukrainai, nepaisant nuogąstavimų, kad konfliktas sekina Vakarų atsargas.

„Ne mažiau svarbu ne tik įtraukti naujas sistemas, bet ir garantuoti, kad jau pristatytos sistemos ar ginklai veiktų ir būtų veiksmingai naudojami“, – sakė J. Stoltenbergas. „Tai reiškia, kad reikia didelio kiekio amunicijos, atsarginių dalių ir taip pat priežiūros“, – pridūrė jis.

Vienos nuožmiausių kovų šiuo metu vyksta aplink rytinį Bachmuto miestą, kurį Rusijos pajėgos jau kelis mėnesius mėgina užimti. Jungtinės Valstijos mano, kad ateinančiais mėnesiais kovos tęsis „sumažintu tempu“, nes abi šalys sieks atkurti savo pajėgas.

J. Stoltenbergas sakė neturįs „daugiau informacijos“ apie tariamai Ukrainos bepiločių orlaivių smūgius Rusijos teritorijoje esančioms aviacijos bazėms. Vašingtonas tvirtino, kad JAV „neskatino ir nesudarė sąlygų“ tokioms Kyjivo atakoms. Tačiau NATO vadovas tvirtino, kad esminė problema yra ta, jog Ukraina kaunasi, kad apsigintų, o Maskva bombarduoja civilinę infrastruktūrą, kad žiemą žmonės neturėtų elektros ir šildymo. „Ukraina turi teisę gintis nuo tokių išpuolių“, – sakė jis.

J. Stoltenbergo teigimu, sąlygų taikiai užbaigti konfliktą „šiuo metu nėra, nes Rusija nerodo jokių ženklų, kad norėtų derybų gerbiant Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją