„Trump Organization“ ir atskira įmonė „Trump Payroll Corp“ buvo pripažintos kaltomis pagal visus kaltinimus, ir tai pirmas kartas, kai šios kompanijos nuteistos už nusikaltimus.

„Tai buvo godumo ir sukčiavimo atvejis“, – sakė Manhatano apygardos prokuroras Alvinas Braggas.

Pats D. Trumpas nebuvo apkaltintas, tačiau tai, kad jo vardą turintis nekilnojamojo turto, viešbučių ir golfo verslas yra nuteistas už nusikaltimą, gali pakenkti jo reputacijai, jam siekiant respublikonų nominacijos 2024 metų prezidento rinkimuose.

Šie du subjektai buvo nuteisti dėl 13 metų trukusios sukčiavimo schemos, kuria siekta apgauti mokesčių institucijas klastojant verslo dokumentus. Iš viso jie buvo pripažinti kaltais dėl 17 kaltinimų.

Prisiekusieji pritarė prokurorams, kad „Trump Organization“, kuriai šiuo metu vadovauja du suaugę Donaldo Trumpo sūnūs – Donaldas Trumpas jaunesnysis ir Ericas Trumpas, nuslėpė kompensacijas, kurias 2005–2021 metais mokėjo aukščiausio rango vadovams.

Vienas šių vadovų, ilgametis vyriausiasis finansininkas Allenas Weisselbergas, jau pripažino kaltę dėl 15 kaltinimų mokestiniu sukčiavimu ir pagal susitarimą su prokurorais liudijo prieš savo buvusią kompaniją. Teismo proceso metu D. Trumpo jis niekuo nekaltino.

75 metų A. Weisselbergas, artimas Trumpų šeimos draugas, pripažino su kompanija suplanavęs gauti nedeklaruotų naudų, tokių kaip butas prestižiniame Manhatano rajone nemokant nuomos, prabangūs automobiliai jam ir jo žmonai, privati mokykla jo vaikaičiams.

Pagal susitarimą su prokurorais A. Weisselbergas sutiko sumokėti kone 2 mln. dolerių (1,9 mln. eurų) baudų, atlikti penkių mėnesių laisvės atėmimo bausmę ir liudyti teisme, prasidėjusiame spalį.

D. Trumpas savo socialinės žiniasklaidos platformoje pareiškė, kad „Trump Organization“ nėra atsakinga už tai, kad „Weisselbergas sukčiavo pateikdamas savo asmenines mokesčių deklaracijas“.

Po antrašte „Manhatano raganų medžioklė!“ D. Trumpas teigė, kad dėl A. Weisselbergo veiksmų bendrovė negavo jokios naudos ir kad nei jam, nei kitiems darbuotojams „nebuvo leista teisėtai peržiūrėti“ vyriausiojo finansininko deklaracijų.

D. Trumpas sakė, kad yra „nusivylęs nuosprendžiu“ ir pateiks apeliaciją.

Išžaginimo byla

D. Trumpo bendrovei gresia maždaug 1,5 mln. dolerių (1,4 mln. eurų) bauda – menka suma milijardieriui nekilnojamojo turto vystytojui.

Tačiau tai simboliška, jam kovojant su gausybe teisinių ir Kongreso tyrimų, tikėtina, apsunkinsiančių praėjusį mėnesį Floridoje paskelbtą jo kandidatavimą antrai prezidento kadencijai.

Kitų metų pabaigoje D. Trumpo ir jo trijų vyriausiųjų vaikų laukia Niujorko generalinės prokurorės iškelta civilinė byla dėl įtariamo sukčiavimo nurodant nekilnojamojo turto vertę.

Prokurorė Letitia James pareikalavo, kad D. Trumpas sumokėtų mažiausiai 250 mln. dolerių – kiek, anot jos, buvo uždirbta iš sukčiavimo – baudą ir kad jo šeimai būtų uždrausta valdyti verslą valstijoje.

Demokratė L. James pasveikino antradienio nuosprendį.

„Negalime toleruoti asmenų ar organizacijų, pažeidžiančių mūsų įstatymus, kad pasipildytų savo kišenes“, – sakė ji.

D. Trumpui nurodyta 2023 metų balandžio mėnesį duoti parodymus pagal ieškinį dėl šmeižto, kurį pateikė moteris, teigianti, kad jis ją išžagino dešimtajame XX amžiaus dešimtmetyje.

Jo atžvilgiu taip pat vyksta teisinė patikra dėl pastangų panaikinti 2020 metų lapkričio mėnesio rinkimų rezultatus ir dėl 2021 metų sausio 6 dieną jo šalininkų surengto JAV Kapitolijaus užpuolimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją