„Po pokalbio su Vokietijos gynybos ministru, nusivylęs sutikau su sprendimu nesuteikti paramos Ukrainai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Blaszczakas.

„Patriot“ dislokavimas Vakarų Ukrainoje būtų padidinęs lenkų ir ukrainiečių saugumą“, – sakė jis, bet pridūrė, kad dabar pereinama prie pasirengimo dislokuoti sistemą Lenkijoje.

Vokietijos Gynybos ministerijos atstovas sakė, kad abi šalys surengė „gerą diskusiją dėl vokiečių pasiūlymo dislokuoti Vokietijos sistemų „Patriot“ Lenkijoje ir sutarė dėl principo“.

„Dabar techniniu lygiu aptarinėjamos tokios detalės, kaip galimos dislokavimo vietos ir būtina infrastruktūra; iškart į Lenkiją turi būti išsiųsta žvalgomoji komanda“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Dislokuoti Lenkijoje pažangią amerikiečių gamybos sistemą „Patriot“ Vokietija pasiūlė po dvi gyvybes praėjusį mėnesį nusinešusio sprogimo lenkų pasienio kaime. Manoma, kad sprogimą sukėlė nuklydusi Ukrainos oro gynybos sistema.

Mariuszas Blaszczakas

Tačiau Lenkijos valdžia tuomet pasakė Berlynui, kad jis verčiau nusiųstų sistemą Ukrainai, besiginančiai nuo Rusijos raketų krušos.

Vokietija atsakė, kad turi aptarti su NATO bet kokius pasiūlymus nusiųsti „Patriot“ Ukrainai, nes sistema yra Aljanso integruotos gynybos dalis.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas vėliau sakė, kad Vokietija turi nuspręsti, ar nori tiekti „Patriot“ Ukrainai.

NATO sąjungininkės Ukrainai jau skyrė milijardų eurų vertės ginklų, įskaitant modernias oro gynybos sistemas, kad padėtų jai priešintis Rusijos invazijai.

Vokietija skyrė Kyjivui vidutinio nuotolio raketų sistemą „Iris-T“. Tačiau JAV ir kitos NATO sąjungininkės nesiuntė ilgojo nuotolio „Patriot“.

Ši amerikietiška sistema yra svarbi Aljanso oro gynybos rytiniame sparne dalis. Vašingtonas raketų „Patriot“ jau yra dislokavęs Lenkijoje, o Berlynas – Slovakijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją