Konstituciniam teismui pateiktuose dokumentuose, su kuriais žiniasklaidą supažindino prezidento atstovas spaudai, šalies lyderis paprašė, kad ataskaita būtų „peržiūrėta, pripažinta neteisėta ir panaikinta“.

C. Ramaphosa taip pat nori, kad būtų užblokuotas bet koks galimas apkaltos procesas. Jo 59 puslapių prašyme teigiama, kad „bet kokie Nacionalinės asamblėjos veiksmai, kurių ji imasi remdamasi ataskaita, taip pat yra neteisėti ir negaliojantys“.

Įstatymų leidėjai antradienį turi aptarti praėjusią savaitę specialiosios tyrimo komisijos pateiktą griežtą ataskaitą dėl įtarimų, kad PAR vadovas nuslėpė stambią grynųjų pinigų vagystę savo prabangioje galvijų fermoje.

Jie spręs, ar reikia surengti balsavimą dėl prezidento pašalinimo iš pareigų.

Norint inicijuoti šį balsavimą, reikia paprastos daugumos Nacionalinėje asamblėjoje, kurioje valdančioji partija Afrikos nacionalinis kongresas (ANC) turi 230 iš 400 vietų.

Kad pats balsavimas dėl apkaltos būtų sėkmingas, reikia dviejų trečdalių balsų daugumos.

Pats C. Ramaphosa savaitgalį tvirtino, kad neatsistatydins.

Tuo metu ANC pirmadienį perspėjo, kad per artėjančius parlamento debatus nepritars jokiam pasiūlymui, pagal kurį būtų balsuojama dėl prezidento atstatydinimo.

„Jei parlamentas rytoj toliau tęs šį procesą, ANC tokiam balsavimui nepritars“, – po visą dieną trukusių partijos lyderių derybų žurnalistams sakė laikinasis ANC generalinis sekretorius Paulas Mashatile.

Jo teigimu, „po ilgų diskusijų“ ANC nacionalinis vykdomasis komitetas (NEC) nusprendė balsuoti „prieš ataskaitos priėmimą“.

Tai reiškia, kad „prezidentas toliau eina ANC ir respublikos prezidento pareigas“.

P. Mashatile sakė, kad ANC vis dėlto sutinka, jog partija turi C. Ramaphosą „patraukti atsakomybėn“ ir kad policija bei kitos institucijos turėtų tęsti pradėtus tyrimus.

Tačiau nei „prezidentas pasisiūlė atsistatydinti, nei NEC prašė jo atsistatydinti“, pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją