Vietos administracijos visoje Kinijoje pradėjo po truputį atšaukti ne vienus metus trunkančius suvaržymus, padrąsintos centrinės vyriausybės nurodymų taikyti naujus principus kovai su koronavirusu.

Sostinėje Pekine, kur daugelis kompanijų vėl dirba, nuo pirmadienio viešuoju transportu į darbus važinėjantiems žmonėms nebereikia parodyti ne anksčiau kaip prieš 48 val. atlikto testo neigiamo rezultato.

Finansų centre Šanchajuje, kuriam šiais metais teko du mėnesius gyventi itin griežto uždarymo sąlygomis, įsigaliojo tos pačios taisyklės, gyventojai į tokias viešas erdves po atviru dangumi kaip parkai ir turistiniai objektai gali patekti ir be neseniai atlikto testo.

Kaimyninis Hangdžou žengė dar toliau ir nutraukė reguliarų masinį savo 10 mln. gyventojų testavimą, išskyrus asmenis, gyvenančius senelių namuose ar lankančius senelių namus, mokyklas ir darželius.

Šalies šiaurės vakaruose esančiame Urumči mieste, kur 10 gyvybių nusinešęs gaisras prisidėjo prie veiksnių, išprovokavusių pastaruoju metu visoje šalyje vykusius protestus prieš kovos su COVID-19 priemones, pirmadienį vėl buvo atidaryti prekybos centrai, viešbučiai, restoranai ir slidinėjimo kurortai.

Šis daugiau kaip 4 mln. gyventojų turintis Sindziango regiono miestas išgyveno vieną ilgiausių uždarymų Kinijoje – kai kurie jo rajonai buvo uždaryti nuo rugpjūčio iki lapkričio.

Kinijos centrinėje dalyje esančio Uhano miesto, kur 2019-ųjų pabaigoje buvo pirmą kartą aptiktas COVID-19 virusas, ir rytinės Šandongo provincijos pareigūnai sekmadienį atšaukė reikalavimą dėl testavimosi norint naudotis viešuoju transportu.

Centrinėje šalies dalyje esantis Džengdžou miestas, kur įsikūrusi didžiausia pasaulyje „iPhone“ gamykla, sekmadienį paskelbė, kad žmonėms bus leidžiama lankytis viešose vietose, naudotis viešuoju transportu ir patekti į savo gyvenamuosius kompleksus be neigiamo testo rezultato.

Mažas mirštamumas

Kinijos valstybinė žiniasklaida, anksčiau akcentuodavusi COVID-19 keliamą pavojų, švelninant kovos su pandemija priemones ėmė keisti toną.

Autoritetingas verslo naujienų leidinys „Yicai“ sekmadienį citavo neįvardytą sveikatos ekspertą, sakiusį, kad pareigūnai turėtų švelninti griežtas kovos su virusu taisykles.

„Daugumai užsikrėtusių žmonių simptomai nepasireiškia... o mirštamumas labai mažas“, – sakė ekspertas.

Kinijos Nacionalinė sveikatos komisija užkrečiamąsias ligas klasifikuoja remdamasi jų užkrečiamumu ir sukeliamu mirštamumu.

Nuo 2020 metų sausio ji atsaką į COVID-19 organizuoja pagal A kategorijos protokolus, suteikdama vietos administracijoms galią greitai uždaryti rajonus, kuriuose aptinkama užsikrėtimo atvejų, ir karantinuoti pacientus bei artimų kontaktų su jais turėjusius asmenis.

Šis principas dabar, keičiantis aplinkybėms, „akivaizdžiai neatitinka mokslo“, „Yicai“ sakė ekspertas.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sveikino Kinijos politikos dėl COVID-19 švelninimą, pradėtą po protestų visoje šalyje, kai šimtai žmonių reikalavo uždarymų politikos atšaukimo ir didesnių politinių laisvių.

Nors kai kurios kovos su virusu taisyklės švelninamos, didžiulis Kinijos saugumo aparatas greit ėmėsi veiksmų tolesniems protestams užgniaužti ir sugriežtino cenzūrą internete bei gyventojų sekimą.

Pareigūnams likviduojant testavimo centrus, prie dar likusių tokių centrų nusidriekė didelės eilės, gyventojai yra priversti šaltyje laukti testų, kurie daug kur Kinijoje vis dar privalomi.

„Moksleiviai negali eiti į mokyklą be testo, atlikto ne anksčiau kaip prieš 24 val., neigiamo atsakymo“, – rašė vienas į tviterį panašios kinų platformos „Weibo“ vartotojas.

„Kokia prasmė uždaryti testavimo kabinas visiškai nepanaikinus reikalavimo parodyti testo rezultatus?“ – klausė kitas.

Kinijoje pirmadienį buvo užregistruoti 29 724 nauji neįvežtiniai COVID-19 atvejai.