„Naktį grupė asmenų sušaudė Tumso, šiuo metu aiškinamasi su žmogžudyste susijusias detales“, – pranešė „1ADAT“. Daugiau informacijos nenurodyta, tik paminėta, specialiosios tarnybos paslėpė T. Abdurachmanovo brolį.

„Radijas „Svoboda“ praneša, kad, T. Abdurachmanovo bendražygių žiniomis, jį nužudė naktį į gruodžio 2-ąją. Leidinys nepateikė daugiau jokių detalių. Švedijos teisėsaugininkai kol kas nekomentavo įvykio.

Gruodžio pirmomis dienomis nepavyko susisiekti su T. Abdurachmanovu. Teisėsaugininkai pranešė, kad jis dingo. Jau tada pasirodė pranešimų, kad tinklaraštininką galėjo nužudyti, tiesa, tuo metu šios informacijos nepatvirtino.

T. Abdurachmanovas gana seniai kritikavo Čečėnijos valdžią. 2015 m. jis išvyko iš Rusijos po to, kai tarp jo ir Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo giminaičių kilo konfliktas. Švedijoje jam suteikė politinio pabėgėlio statusą. Čečėnijoje T. Abdurachmanovą kaltina ryšiais su „Islamo valstybe“. Į T. Abdurachmanovo ir jo brolio Muhammado gyvybę jau buvo kėsintasi 2020 ir 2021 m. 2021 m. gruodį T. Abdurachmanovas pranešė, kad Čečėnijoje pagrobė devynis jo giminaičius.

2020 metų vasarį į T. Abdurachmanovo gyvybę buvo pasikėsinta jo bute Švedijoje. Tinklaraštininkui pavyko nuginkluoti užpuoliką ir iškviesti policiją. Nuosprendis šioje byloje paskelbtas praėjusių metų sausį. Nuteistieji yra Rusijos piliečiai. Konkretūs nusikaltimo iniciatoriai nenustatyti, tačiau prokuroras teisme pareiškė, kad „pėdsakai rodo į Grozną“.

Po apkaltinamojo nuosprendžio T. Abdurachmanovo byloje Vokietijoje buvo užkirstas kelias pasikėsinti į jo brolio Muhammado gyvybę. Pasak žmogaus teisių gynėjo, jo nužudymą organizavo Parudi Edelgerijevas, kuris vadinamas R. Kadyrovo pusbroliu.

Kremlius pavedė R. Kadyrovui, užgniaužusiam savo regione visą opoziciją, palaikyti tvarką daugiausia musulmonų gyvenamoje Čečėnijoje, kurią per praeito amžiaus paskutinį dešimtmetį nusiaubė du separatistų karai su Maskva. Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos kaltina Čečėnijos valdžią dėl žmonių grobimo, kankinimų ir savo kritikų žudymo.

Čečėnijos lyderis atmeta kaltinimus dėl savo indėlio prie išpuolių prieš savo kritikus užsienyje. Jis tvirtina, kad šiuos išpuolius vykdo užsienio tarnybos, siekdamos sukompromituoti jį ir pakenkti Rusijos įvaizdžiui.

R. Kadyrovas, Kremliaus sąjungininku tapęs buvęs čečėnų sukilėlis, palaikydamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino invaziją į Ukrainą, į šalį pasiuntė liūdnai pagarsėjusių čečėnų kovotojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)