„Moralės policija neturi nieko bendra su teismų sistema“ ir jos atsisakyta, sakė generalinis prokuroras Mohammadas Jafaras Montazeri. Jį vėlai šeštadienį citavo naujienų agentūra ISNA.

Demonstracijos prasidėjo rugsėjo 16-ąją mirus 22 metų kurdų kilmės iranietei Mahsai Amini, kelios dienos po to, kai ją suėmė Irano moralės policija už tariamą aprangos kodo pažeidimą.

Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpuso generolas šią savaitę pirmą kartą pareiškė, kad po M. Amini mirties per neramumus žuvo daugiau kaip 300 žmonių.

M. J. Montazeri komentaras buvo išsakytas religinėje konferencijoje, vienam jos dalyviui paklausus, kodėl „uždaroma moralės policija“.

Anksčiau M. J. Montazeri paskelbė, kad Irano parlamentas ir teismai peržiūri įstatymą, kuriuo reikalaujama, kad moterys dengtų galvas.

„Tiek parlamentas, tiek teismai sprendžia“ klausimą, ar įstatymą reikia taisyti, šventajame Komo mieste penktadienį sakė jis.

Prezidentas Ebrahimas Raisi šeštadienį per televiziją pareiškė, kad Irano respublikos ir islamo pagrindai yra įtvirtinti konstitucijoje, „tačiau yra konstitucijos įgyvendinimo būdų, kurie gali būti lankstūs“.

Liūdnai pagarsėjusi moralės policija buvo įsteigta valdant prezidentui Mahmoudui Ahmadinejadui, griežtosios linijos šalininkui, siekiant „skleisti kuklumo ir hidžabo kultūrą“.

Moralės policijos daliniai savo patruliavimą pradėjo 2006 metais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją