„Kultūra nėra šalutinė karo prieš Ukrainą žala, ji yra taikinys, pagrindinis Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo pateisinimo ramstis, – teigiama ataskaitoje. – V. Putinas ne kartą teigė, kad ukrainiečių kultūra ir kalba paprasčiausiai neegzistuoja. Taikydamasis į meno muziejus, muzikos sales, bibliotekas, teatrus ir istorines vietas, jis bando taip ir padaryti“.

PEN citavo Ukrainos kultūros ministerijos pranešimą, kad nuo vasario 24 dienos, kai prasidėjo karas, buvo sunaikintos arba apgadintos 529 „kultūros paveldo ir kultūros įstaigos“. Į šį skaičių įeina ir nacionalinės svarbos objektai, ir miestų bei kaimų kultūros įstaigos, sakoma ataskaitoje.

Į šį sąrašą įtrauktas ir vienas iš labiausiai pagarsėjusių karo incidentų – kovą įvykdytas pagrindinio Mariupolio miesto dramos teatro bombardavimas, kol jame nuo apgulties slėpėsi šimtai žmonių. Per išpuolį žuvo apie 600 žmonių, rodo naujienų agentūros AP atliktas tyrimas.

Du dideli užrašai „vaikai“ ant žemės šalia teatro rodo, kad Rusijos pajėgos žinojo, jog viduje buvo civilių, ir, „tikėtina, kad į teatrą buvo taikytasi dėl jo kultūrinės reikšmės“, sakoma ataskaitoje.

PEN ataskaitoje teigiama, kad Rusijos kariai taip pat paėmė ir sunaikino ukrainiečių literatūrą ir knygas ukrainiečių kalba iš viešųjų bibliotekų okupuotuose regionuose.

Ataskaitoje pripažįstama, kad „ne visada įmanoma nustatyti, ar kultūros objektų sprogdinimai yra tyčiniai, ar tai Rusijos vykdomų masinių civilių teritorijų bombardavimų rezultatas“.

Rusijos išpuoliai prieš ukrainiečių kultūrą ir kalbą vyko dar iki karo pradžios ir prasidėjo 2014 metais, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį ir ėmė remti separatistų kovotojus Donecko ir Luhansko provincijose Rytų Ukrainoje, sakė PEN.

Ukrainos PEN skyrius pranešė, kad šiais metais per Rusijos išpuolius žuvo per 30 civilių rašytojų, menininkų ir kitų kultūros darbuotojų, o kai kurie kiti kultūros veikėjai žuvo gindami Ukrainą.

Amerikiečių rašytojas ir leidėjas Dave'as Eggersas (Deivas Egersas), PEN delegacijos, pristačiusios ataskaitą, narys, sakė, kad, jo nuomone, išpuoliai davė atvirkštinį, nei siekė Kremlius, rezultatą tarptautiniu mastu.

„Putino bandymų ištrinti Ukrainos kultūrą ir paveldą ironija yra ta, kad tai tik praturtino jų kultūrą ir privertė pasaulį atkreipti dėmesį į ukrainiečių rašytojus ir tradicijas bei labiau jomis domėtis“, – spaudos konferencijoje sakė D. Eggersas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)