Susitikimas veikiausiai įvyks prieš L. I. Lulai da Silvai pradedant darbą prezidento poste sausio 1-ąją.

„Galiu patvirtinti, kad planuojame vizitą, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby. – Tikimės, kad tinkamu laiku galėsime čia priimti prezidentą L. I. Lulą da Silvą.“

Kita Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Adrienne Watson sakė, kad J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas pirmadienį vyks į Braziliją susitikti su L. I. Lula da Silva ir kadenciją baigiančio prezidento Jairo Bolsonaro administracijos nariais.

Kairuolis L. I. Lula da Silva spalį vykusiuose rinkimuose įveikė kraštutinių dešiniųjų lyderį J. Bolsonaro ir grįžta į valdžią po dviejų kadencijų Brazilijos prezidento poste 2003–2011 metais.

L. I. Lula da Silva teigė, kad jis ir J. Sullivanas „surengs derybas ir aptars vizito Vašingtone datą“ – tikriausiai ji bus paskirta po gruodžio 12 dienos, kai Brazilijos rinkimų tribunolas oficialiai patvirtins jo pergalę, sakė išrinktasis prezidentas spaudos konferencijoje Brazilijoje.

JAV ir Brazilijos santykiai atvėso po to, kai J. Bidenas 2020 metų JAV prezidento rinkimuose nugalėjo perrinkimo siekusį Donaldą Trumpą, J. Bolsonaro politinį pavyzdį.

Tačiau panašu, kad valdant L. I. Lulai da Silvai dvišaliai ryšiai atšils.

J. Bidenas buvo vienas iš pirmųjų pasaulio lyderių, pasveikinusių jį su pergale rinkimuose.

„Manau, kad turime daug ką pasakyti vienas kitam, – teigė L. I. Lula da Silva.

Jungtinės Valstijos susiduria su tomis pačiomis demokratijos problemomis kaip ir Brazilija. D. Trumpo padaryta žala Amerikos demokratijai yra tokia pati, kokią J. Bolsonaro padarė Brazilijai“, – pridūrė jis.

Susitikime bus svarstomi tokie diplomatiniai klausimai kaip „JAV ir Brazilijos santykiai, Brazilijos vaidmuo naujoje geopolitikoje ir nereikalingas karas Ukrainoje“, sakė L. I. Lula da Silva.

Tikėtina, kad J. Bideno administracija taip pat norės aptarti klimato politiką, nes ketverius metus, kol Pietų Amerikos milžinę valdė agroverslo sąjungininkas J. Bolsonaro, Brazilijos Amazonėje buvo sparčiai kertami miškai.

Praėjusį mėnesį Egipte vykusioje Jungtinių Tautų klimato konferencijoje, kurią J. Bolsonaro praleido, L. I. Lula da Silva pažadėjo kovoti už tai, kad nebūtų kertami miškai Brazilijai priklausančioje didžiausio pasaulyje drėgnojo atogrąžų miško, kuris yra esminis šaltinis kovojant su klimato kaita, dalyje.

Būsimasis prezidentas sakė, kad po gruodžio 12-osios jis taip pat pradės skirti savo kabineto ministrus, o rinkos ypač nerimauja dėl jo kandidato į finansų ministrus: būgštaujama dėl to, kaip jo vyriausybė apmokės pažadėtas socialines išlaidas.

Baltieji rūmai pranešė, kad pirmadienį Brazilijoje viešėsiantį J. Sullivaną lydės kiti Nacionalinio saugumo komiteto ir Valstybės departamento pareigūnai.

Jis „susitiks su Brazilijos strateginių reikalų sekretoriumi admirolu Flavio Rocha (Flaviju Roka), išrinktuoju prezidentu L. I. Lula da Silva ir senatoriumi Jaques'u Wagneriu (Žaku Vagneriu)", sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė A. Watson, turėdama omenyje svarbų L. I. Lulos da Silvos sąjungininką.

„Susitikimų metu J. Sullivanas aptars, kaip Jungtinės Valstijos ir Brazilija gali toliau bendradarbiauti spręsdamos bendrus uždavinius, įskaitant kovą su klimato kaita, apsirūpinimo maistu saugumo užtikrinimą, įtraukties ir demokratijos skatinimą bei regioninės migracijos valdymą“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją