J. Borrellis kalbėjo šiemetinės dviejų dienų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų konferencijos pradžioje. Konferencija vyksta Lodzės mieste centrinėje Lenkijoje.

„Šiandien susitiksiu su savo kolegomis užsienio reikalų ministrais... Išnagrinėsime visas teisines galimybes siekiant užtikrinti, kad Rusija sumokėtų už sugriovimus Ukrainoje“, – žurnalistams sakė J. Borrellis.

Jis priminė, kad nuo tada, kai Maskva įsiveržė į Ukrainą, ES įšaldė Rusijos turto už beveik 20 mlrd. eurų, o dėl Vakarų sankcijų visame pasaulyje įšaldyta 300 mlrd. eurų Rusijos centrinio banko užsienio valiutos atsargų.

„Šios atsargos yra užblokuotos. Tačiau tarp užblokavimo ir konfiskavimo yra didelis skirtumas, – sakė J. Borrellis. – Ir yra teisinės procedūros, kurias reikia išnagrinėti. Bet mūsų pasiūlymas yra pateiktas... Rusija turi sumokėti už Ukrainos atstatymą.“

Lenkija šiemet rengia ministrų konferenciją, nes šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja ESBO, kurios narės yra ir Rusija, ir Ukraina.

Varšuva atsisakė į konferenciją įsileisti Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, kuriam taikomos Europos sankcijos, dėl to sulaukė piktos Maskvos reakcijos.

Rusijos delegacijai konferencijoje vadovauja jos nuolatinis atstovas ESBO Aleksandras Lukaševičius.

ESBO buvo įkurta 1975 metais – šaltojo karo įkarštyje – siekiant plėtoti santykius tarp Vakarų ir Rytų blokų. Šiuo metu jai priklauso 57 valstybės narės, įskaitant NATO šalis ir Maskvos sąjungininkes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)