„Negalime patvirtinti šio skaičiaus, akcentuojame, kad Ukrainos armijos nuostoliai yra privati informacija, kurios atskleidimas yra ribojamas“, – leidiniui „Ukrainska pravda“ sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Ryšių su visuomene valdybos vadovas Bogdanas Senikas.

„Kita vertus, jeigu tai, ką pasakė Europos Komisijos vadovė, padės patraukti atsakomybėn šalį agresorę, galime tik pritarti veiksmams, kurie leis įstatymiškai nubausti tuos, kurie surengė ukrainiečių tautos genocidą“, – pridūrė jis ir pabrėžė, jog „reikia daryti viską, kad teisiamųjų suole atsidurtų visi asmenys, atsakingi už Ukrainos civilių ir kareivių mirtis.

Europos Komisijos politinės komunikacijos direktorė Dana Spinant socialiniame tinkle „Twitter“ paaiškino, kad U. von der Leyen paminėtas 100 tūkst. apima ir sužeistuosius.

„Dėkojame tiems, kurie atkreipė dėmesį į ankstesnėje šio vaizdo įrašo versijoje nurodytus netikslius skaičius. Iš išorės šaltinių gautoje suvestinėje turėjo būti nurodytos aukos, t. y. ir žuvusieji, ir sužeistieji, ir turėjo būti parodytas Rusijos brutalumas“, – sakė D. Spinant.

Delfi primena, kad U. von der Leyen pasiūlė įsteigti Jungtinių Tautų remiamą specializuotą teismą, kuris tirtų Rusijos agresijos nusikaltimus.

„Rusijos invazija į Ukrainą sukėlė mirtį, nusiaubė šalį ir atnešė neapsakomas kančias. Visi prisimename Bučos baisumus. Skaičiuojama, kad iki šiol žuvo daugiau kaip 20 000 civilių ir 100 000 Ukrainos karių“, – sakė ji.

Anot jos, Rusija turi sumokėti už savo baisius nusikaltimus, įskaitant agresijos nusikaltimus prieš suverenią valstybę: „Todėl, ir toliau remdami Tarptautinį baudžiamąjį teismą, siūlome įsteigti Jungtinių Tautų remiamą specializuotą teismą, kuris tirtų Rusijos agresijos nusikaltimus ir trauktų už juos atsakomybėn.“

„Esame pasirengę pradėti bendradarbiauti su tarptautine bendruomene, kad gautume kuo didesnę tarptautinę paramą šiam specializuotam teismui“, – pažymėjo EK pirmininkė.

Pasak U. von der Leyen, Rusija taip pat turi mokėti finansiškai už sukeltus niokojančius veiksmus: Skaičiuojama, kad Ukrainos patirta žala siekia 600 mlrd. eurų. Rusija ir jos oligarchai turi kompensuoti Ukrainai padarytą žalą ir padengti šalies atstatymo išlaidas.“

Ji teigė, jog EK turi priemonių priversti Rusiją susimokėti: „Užblokavome 300 mlrd. eurų Rusijos centrinio banko atsargų ir įšaldėme 19 mlrd. eurų Rusijos oligarchų lėšų.“

Europos Komisija, pirmininkės teigimu, kartu su partneriais gali sukurti šių lėšų valdymo ir investavimo struktūrą. Pajamos būtų panaudotos Ukrainai.

„Panaikinus sankcijas, šios lėšos turėtų būti naudojamos taip, kad Rusija sumokėtų visą kompensaciją už Ukrainai padarytą žalą. Kad tai būtų įmanoma, rengsime tarptautinį susitarimą su savo partneriais. Kartu galime rasti teisėtų būdų tai pasiekti“, – teigė U. von der Leyen.

„Baisūs Rusijos nusikaltimai neliks nenubausti“, – užbaigė pareiškimą EK pirmininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)