Procedūrų ir parlamento reikalų nuolatinis komitetas tiria galimą užsienio kišimąsi į Kanados rinkimus.

Laišką, kurio tekstą antradienį gavo naujienų agentūra AFP, komitetui nusiuntė Kanados karališkosios raitosios policijos (RCMP) komisarė Brenda Lucki.

Jame ji teigia, kad „tuo metu nebuvo jokių įrodymų“ apie kišimąsi į 2019 metų federalinius rinkimus. Žiniasklaidos pranešimuose buvo teigiama, kad Pekinas finansavo „slaptą kandidatų tinklą“.

Tačiau B. Lucki nurodė, kad „RCMP gali patvirtinti, jog šiuo metu atlieka tyrimus dėl platesnio masto užsienio veikėjų kišimosi“.

Ministras pirmininkas Justinas Trudeau Bendruomenių Rūmuose sakė, kad Kanados „žvalgybos tarnybos ne kartą pabrėžė, jog užsienio jėgos nuolat kišasi į Kanados reikalus“.

Tačiau „kanadiečiai gali būti ramūs, kad mūsų rinkimų sąžiningumas nebuvo pažeistas“, pridūrė jis.

Anksčiau šį mėnesį įvykusiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime J. Trudeau klausimą dėl Kinijos kišimosi iškėlė kalbėdamasis su šios šalies prezidentu Xi Jinpingu, tačiau po to, kai jų pokalbiai buvo nutekinti žiniasklaidai, Xi Jinpingas jį prieš kameras išbarė.

Antradienį kalbėdamas su žurnalistais viešojo saugumo ministras Marco Mendicino atsisakė komentuoti konkrečius RCMP tyrimus, tačiau pridūrė: „Įtarimus dėl užsienio kišimosi vertiname labai rimtai.“

Pirmadienį už užstatą buvo paleistas Kinijos elektros baterijų tyrėjas, kaltinamas pramoniniu šnipinėjimu.

Įtariama, kad 35 metų Yuesheng Wangas, naudodamasis savo pareigomis valstybinėje komunalinių paslaugų įmonėje „Hydro Quebec“, atliko mokslinius tyrimus vienam Kinijos universitetui ir pateikė paraiškų dėl patentų „kartu su šiuo užsienio subjektu“.

RCMP taip pat informavo tirianti, ar Kinija naudojasi nelegaliomis policijos nuovadomis Toronte, kad vykdytų policijos operacijas užsienio teritorijoje. Pekinas tai kategoriškai neigia.

Be to, kanadiečių policija tiria įtariamą dviejų mokslininkų, dirbusių itin saugomoje Kanados užkrečiamųjų ligų laboratorijoje Vinipege, veiklą perduodant intelektinės nuosavybės Kinijai.

Pranešama, kad Xiangguo Qiu ir jos vyras Keding Chengas 2021 metų sausį buvo atleisti iš Nacionalinės mikrobiologijos laboratorijos ir persikėlė į Kiniją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją