Moralės policijos suimtos 22 metų M. Amini mirtis išprovokavo jau ilgiau kaip du mėnesius trunkančius protestus, kurie Irano režimui tapo didžiausiu iššūkiu nuo 1979 metų revoliucijos laikų.

Išplatintame vaizdo įraše matyti, kaip aktorė ir režisierė Soheila Golestani, vilkinti juodais drabužiais, įžengia į kadrą, o po to apsisuka, parodydama, kad nedėvi jokio galvos apdangalo, ir įsistebeilija į kamerą.

Prie S. Golestani prisijungia dar devynios moterys, atkartojančios jos judesius, ir penki vyrai.

S. Golestani šį vaizdo įrašą savo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė vėlų sekmadienio vakarą ir parašė: „Spektaklis baigėsi ir buvo atskleista tiesa“.

„Mūsų tikrieji didvyriai yra neįvardijami žmonės“, – pridūrė ji.

Kadre nuolat matomas Irano režisierius Hamidas Pourazari, kuris šiuo vaizdo įrašu taip pat pasidalino savo „Instagram“ paskyroje.

Naujienų svetainėje „Iran Wire“ skelbiama, kad visi vaizdo įraše nusifilmavę asmenys yra Irano aktoriai.

Manoma, kad jis buvo įrašytas parke, bet naujienų agentūra AFP negalėjo patikrinti informacijos apie vaizdo įrašo vietą bei laiką.

Prieštaringai vertinamus galvos apdangalus, kuriuos moterims viešose vietose privaloma dėvėti nuo 1983 metų, per protestų judėjimą yra nusiėmę keletas Irano aktorių.

Anksčiau šį mėnesį Taraneh Alidoosti, viena žinomiausių Irano aktorių, kuri šiuo metu yra šalyje, socialiniuose tinkluose paskelbė savo atvaizdą be privalomo galvos apdangalo.

T. Alidoosti taip pat pažadėjo „bet tokia kaina“ likti savo tėvynėje ir pareiškė planuojanti nedirbti ir vietoj to remti per protestų malšinimą nužudytųjų ar suimtųjų šeimas.

Islamo Respublika jau suėmė dvi žinomas aktores – Hengameh Ghaziani ir Katayoun Riahi – po to, kai jos išreiškė solidarumą su protestuotojais ir viešai nusirišo galvos apdangalus, taip akivaizdžiai parodydamos savo pasipriešinimą privalomam hidžabo dėvėjimui.

Oficialioji Irano naujienų agentūra IRNA sekmadienį pranešė, kad H. Ghaziani buvo paleista iš kalėjimo už užstatą.

Irano kino veikėjai spaudimą patyrė dar prieš prasidedant protestų judėjimui, kurį įžiebė M. Amini mirtis.

Apdovanojimų pelnę režisieriai Mohammadas Rasoulofas ir Jafaras Panahi šiemet buvo suimti ir tebėra sulaikyti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją