Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ir sąjungininkių karinio inventoriaus atsargos senka, o Ukrainai reikia vis daugiau pažangių ginklų, nes karas užsitęsė. „Boeing“ pasiūlyta sistema, pavadinta nuo žemės paleidžiama nedidelio skersmens bomba (angl. Ground-Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), yra vienas iš keleto planų gaminti naujus šaudmenis Ukrainai ir Amerikos sąjungininkėms Rytų Europoje, atskleidė ginklų pramonės šaltiniai.

Remiantis „Reuters“ peržiūrėtu dokumentu ir trimis su šiuo planu susipažinusiais žmonėmis, GLSDB Ukrainą galėtų pasiekti jau 2023 m. pavasarį. Šis gaminys yra nedidelio skersmens bombos GBU-39 ir raketos M26 derinys. Tiek GBU-39, tiek M26 atsargų JAV netrūksta.

Už JAV kariuomenės arsenalo papildymą atsakingas Dougas Bushas praėjusią savaitę Pentagone susirinkusiems reporteriams sakė, kad kariuomenė taip pat nori paspartinti 155 mm artilerijos sviedinių gamybą – leisti juos gaminti ir gynybos rangovams (dabar šie sviediniai gaminami tik valstybinėse gamyklose).

Rusijos pradėta invazija į Ukrainą padidino Amerikoje pagamintų ginklų ir šaudmenų paklausą. Be to, JAV sąjungininkės Rytų Europoje „pateikia daug užsakymų“ įvairiems ginklams įsigyti, nes savo ginkluotę tiekia Ukrainai, pridūrė D. Bushas.

„Visi nori daug ginklų už nedidelę kainą“, – nurodė Strateginių ir tarptautinių studijų centro ginklų ir saugumo ekspertas Tomas Karako. Jo teigimu, senkančios JAV atsargos padeda paaiškinti, kodėl skubama įsigyti daugiau ginklų. Ekspertas mano, kad turimos atsargos „mažėja, kalbant apie pageidaujamą turėti ginkluotės kiekį, ypač jeigu norėsime atgrasyti Kiniją nuo konflikto sukėlimo“. Taip pat jis pažymėjo, kad, JAV išvedus pajėgas iš Afganistano, atliko nemažai tam tikrų bombų. Deja, Ukrainos lėktuvai nėra pritaikyti jas gabenti ir mesti, bet „šiandieniniame kontekste reikėtų ieškoti inovatyvių būdų šioms bomboms modifikuoti, kad būtų galima perduoti Ukrainai“.

Nors pagaminta keletas GLSDB vienetų, oficialiam įsigijimo procesui pradėti trukdo nemažai logistikos kliūčių. Norint įgyvendinti „Boeing“ pasiūlytą planą, tektų neatskleisti kainų, o rangovui nebūtų taikoma išsami analizė siekiant įsitikinti, jog Pentagonas gauna geriausią įmanomą pasiūlymą. Be to, reikėtų mažiausiai šešių tiekėjų GLSDB reikalingoms dalims pristatyti ir darbams užtikrinti, kad naujieji ginklai būtų gaminami sparčiai.

„Boeing“ atstovas spaudai atsisakė pateikti komentarų. Pentagono atstovas spaudai kapitonas leitenantas Timas Gormanas irgi nesutiko pakomentuoti teiginių apie „specifinių pajėgumų“ suteikimą Ukrainai, tačiau pareiškė, kad JAV ir jos sąjungininkės „nustatinėja ir svarsto tiekti tinkamiausių sistemų“, kurios padėtų Kyjivui.

Nors JAV atsisakė Ukrainai duoti 297 km veiksminguoju atstumu pasižyminčių raketų sistemų ATACMS, 150 km siekiantis GLSDB veiksmingasis atstumas leistų Ukrainai atakuoti svarbius karinius taikinius, kurių dabar negali pasiekti, ir padėtų jai tęsti veiksmingas kontratakas apšaudant rusų užnugarį.

GLSDB nuo 2019-ųjų gamina SAAB AB ir „Boeing Co“ Spalio mėnesį SAAB vykdomasis vadovas Micaelis Johanssonas, kalbėdamas apie GLSDB, pasakė: „Tikimės netrukus pasirašyti sutarčių dėl šių sistemų tiekimo.“

Kaip rašoma dokumente, kurį „Boeing“ pateikė JAV ginkluotųjų pajėgų vadavietei Europoje (EUCOM), prižiūrinčiai, kokie ginklai tiekiami Ukrainai, pagrindinės GLSDB sudedamosios dalys atkeliautų iš esamų JAV atsargų.

Raketų M26 yra gana daug, o viena bomba GBU-39 kainuoja apie 40 tūkst. JAV dolerių (apie 38 tūkst. eurų), taigi, GLSDB yra palyginti nebrangus ginklas, kuriam pagaminti reikalingų sudedamųjų dalių netrūksta. Nors ginklų gamintojams sunkiai sekasi patenkinti išaugusią paklausą, dėl minėtųjų veiksnių Ukraina galėtų gauti GLSDB 2023 m. pradžioje, tiesa, gamybos našumas būtų nedidelis.

GLSDB yra valdoma naudojant GPS, apsaugota nuo tam tikrų elektroninių trikdžių, tinkama naudoti bet kokiomis oro sąlygomis ir veiksminga prieš šarvuotąją techniką, rašoma SAAB interneto svetainėje. GLSDB kovinę galvutę atstosianti bomba GBU-39 turi nedidelius sulankstomuosius sparnus, leidžiančius jai sklęsti daugiau nei 100 km, išmetus iš lėktuvo, ir pataikyti į vos 90 cm skersmens taikinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją