„Rytoj Bukarešte susitiksime su Švedijos ir Suomijos užsienio reikalų ministrais trišaliu formatu“, – citavo M. Cavusoglu privatus NTV transliuotojas.

Ankara kaltina dvi Šiaurės šalis suteikiant saugų prieglobstį uždraustiems kurdų kovotojams, kuriuos ji laiko „teroristais“, ir susilaiko ratifikuoti jų narystę NATO, nepaisant birželio mėnesį pasiekto susitarimo. „Procesas vystosi teigiama linkme, tačiau dar reikia imtis kai kurių žingsnių, – sakė M. Cavusoglu. – Tiesą sakant, būtent Švedija turi padaryti daugiau“.

Suomija ir Švedija pateikė paraiškas įstoti į NATO gegužę, Rusijai įsiveržus į Ukrainą. Naujasis Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas šio mėnesio pradžioje vyko į Ankarą susitikti su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, tikėdamasis gauti Turkijos pritarimą. Prieš šią kelionę NATO vadovas Jensas Stoltenbergas, Stambule susitikęs su M. Cavusoglu ir R. T. Erdoganu, sakė, kad abi šalys įsipareigojusios bendradarbiauti su Turkija dėl to, kas kelia jai susirūpinimą, ir pridūrė, kad laikas jas priimti.

Iš visų NATO narių tik Vengrija ir Turkija neratifikavo Švedijos ir Suomijos narystės. Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas praėjusią savaitę sakė, kad Vengrijos parlamentas tam pritars kitais metais.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją