Žiniasklaidos kanalo dispozicijon pateko Rusijos žmogaus teisių gynėjui ir žurnalistui Vladimirui Osečkinui adresuotas laiškas nuo pseudonimu „Permainų vėjas“ pasirašiusio asmens.

Laiške nurodoma, kad Kremliaus galva Vladimiras Putinas, prieš paskelbdamas apie įsiveržimą į Ukrainą, svarstė lokalaus karinio konflikto su Japonija variantą.

„Tikimybė, kad [Rusija ir Japonija] pasieks aštraus susipriešinimo ir netgi karo stadiją, buvo ganėtinai didelė. Kodėl, galų gale, buvo nutarta kariauti su Ukraina, neaišku“, – rašoma minėtame laiške.

Laiške kalbama ir apie tai, kad 2021-ųjų rugpjūtį Kremlius kūrė „ganėtinai rimtus planus pradėti lokalaus masto karinį konfliktą su Japonija“. Visgi praėjus keliems mėnesiams Rusijos Federacijos vyriausybė nutarė pradėti invaziją į Ukrainą.

Minėtina ir tai, kad tuo pačiu metu buvo planuota paleisti Kremliaus propagandos mašiną, turėjusią klijuoti japonams fašistų ir nacistų etiketes.

Kaip rašo korrespondent.net, laišką išanalizavo „Bellingcat“ atstovas Christo Grozevas. Tiriamosios žurnalistikos specialistas laišką sakė parodęs dviem FSB darbuotojams (buvusiam ir šiuo metu einančiam pareigas toje tarnyboje). Abu pareiškė neturį abejonių, kad laiško autorius – jų kolega.

Tarp Japonijos ir Rusijos Federacijos egzistuoja neišspręstas konfliktas dėl dar SSRS po Antrojo pasaulinio karo okupuotų šiaurinių Japonijos teritorijų: Kunaširo, Iturupo, Šikotano ir Habomajaus salų.

„Japonijai tai yra kertinis dabartinės jos geopolitikos akmuo: jos, kaip Antrajame pasauliniame kare pralaimėjusios valstybės, statusas iki šiol trukdo turėti oficialias ginkluotąsias pajėgas, užsienio žvalgybos tarnybą ir begalę kitų institucijų. Kurilų salų susigrąžinimas Japonijai faktiškai reikštų po karo įgyto statuso persvarstymą ar netgi atšaukimą“, – rašė laiške buvęs FSB darbuotojas.

Kinija, savo ruožtu, bet kokius bandymus peržiūrėti po karo sudarytus susitarimus vertina neigiamai, taigi, galima Tokijo pergalė ginče dėl Kurilų salų Pekinui neatrodytų priimtina. Jei taip nutiktų, Kinija galėtų pasistengti sukelti Rusijai problemų.

Buvęs Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe mėgino susitarti su Rusija dėl Kurilų salų ir dėl šalies žvalgybos tarnybos reformavimo.

2021-ųjų rugpjūtį FSB išslaptino informaciją, atskleidžiančią, kaip Antrojo pasaulinio karo metais Japonijos specialiosios tarnybos kankino sovietų šalies piliečius.

FSB demaskavęs asmuo nurodė, kad tarnybai buvo pavesta surengti prieš Japoniją nukreiptą informacinę kampaniją, turinčią padaryti tam tikrą poveikį Rusijos žmonėms.

Rugpjūčio 16 d. Rusijos žiniasklaidoje pasipylė išslaptintiems dokumentams aptarti skirtos publikacijos, tačiau jose buvo rašoma apie tai, kad japonai esą vykdė siaubingus biologinius eksperimentus su sovietų belaisviais ir ypač blogai su jais elgėsi.

„Jie tarsi pakeitė Japoniją Ukraina“, – rašoma laiške.

Buvęs FSB darbuotojas pridūrė, kad karas Rusijai buvo neišvengiamas dėl maniakiško Kremliaus režimo noro su kuo nors kariauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)