Prezidentas Vladimiras Putinas susitiko su Ukrainoje kovojančių Rusijos kareivių motinomis ir pareiškė, kad nesigaili pradėjęs vadinamąją „specialiąją karinę operaciją“, tačiau pridūrė neva suprantantis jų skausmą.

Iš anksto įrašyto susitikimo, parodyto per valstybinę televiziją, metu V. Putinas kareivių mamoms pasakė netikėti viskuo, ką pamato per televizorių ar perskaito internete, nes neva yra daug „melagingos informacijos“ apie konfliktą.

Sėdėdamas su motinų grupele prie stalo, ant kurio buvo arbatos, pyragaičių ir dubenėlių su šviežiais vaisiais, V. Putinas nurodė, jog jis ir visa Rusijos valdžia supranta sūnų Ukrainoje netekusių motinų kančias ir jas užjaučia.

„Noriu, kad žinotumėte, jog man ir visai Rusijos vadovybei irgi skauda, – pasakė V. Putinas. – Suprantame, kad niekas neatstos žuvusio sūnaus, ypač motinai. Mums taip pat dėl to skaudu.“

Kremliaus vadovas teigė, kad nesigaili pradėjęs „specialiąją karinę operaciją“ prieš Ukrainą, ir karą pateikė kaip lemtingąją akimirką, kai Maskva pagaliau pasipriešino Vakarų hegemonijai.

Vaizdo įraše nuskambėję motinų komentarai nebuvo parodyti, transliacija nutraukta iškart po V. Putino pasisakymo.


„Telegram“ kanalas „Možem objasnit“ identifikavo kai kurias susitikimo dalyves.

Kanalo teigimu, tarp jų yra Maskvos valdininkė ir „Vieningosios Rusijos“ deputatė Olga Belceva, judėjimo „Liaudies frontas už Rusiją“ Pamaskvės vykdomojo komiteto vadovė Julija Belechova, Orechovo Zujevo miesto Piliečių rūmų narė Marina Migunova, vienos administracijos Šeimos, jaunimo ir sporto skyriaus vadovė Irina Tasol ir režisierė Olesia Šigina, kuri kuria stačiatikiškus patriotinius filmus.

„Telegram“ kanalas nepatikslino, ar šios moterys apskritai turi sūnų.

Susitikimas surengtas prieš sekmadienį Rusijoje minimą Motinos dieną.

Tiesa, šis susitikimas labiau panašus į dar vieną Rusijos spektaklį:

Šimtai tūkstančių rusų karių buvo pasiųsti į karą Ukrainoje, tarp jų jau yra ir rezervistų, kurie pašaukti per rugsėjį V. Putino paskelbtą mobilizaciją.

JAV vertinimu, abiejose pusėse žuvo arba buvo sužeista dešimtys tūkstančių kareivių.

Ukraina savo nuostolių viešai neskelbia. Rusija pastarąjį kartą rugsėjo 21 dieną pareiškė, kad žuvo 5 937 rusų kariai.

Šią savaitę skelbta, kad „Motinų ir žmonų taryba“ – visuomeninis mobilizuotųjų ir šauktinių giminių, reikalaujančių grąžinti artimuosius iš fronto, judėjimas – pasiūlė Rusijos prezidentui surengti atvirą susitikimą.

Vaizdo kreipimąsi, kuriame pagarsintas štai toks pasiūlymas, įrašė tarybos organizatorė Olga Cukanova. Ji tai padarė pasklidus informacijai, kad V. Putinas ketina susitikit su karių motinomis. Vis dėlto į susitikimą nebuvo pakviesta nė viena „Motinų ir žmonų tarybos“ narė.

O. Cukanova vaizdo įraše nurodė, kad prezidentas ruošiasi susitikti su „kišeninėmis“ motinomis ir pademonstruoti, kad valdžia reaguoja į besikreipiančius mobilizuotųjų giminaičius.

„Tačiau mums reikia ne to. Vladimirai Vladimirovičiau, vyras jūs ar kas? Ar jums pakaks drąsos akis į akį susitikti ne su „kišeninėmis“ moterimis, motinomis, dėl kurių susitarta, o su tikromis, kurios iš įvairių miestų už savo pinigus pas jus atvažiavo. Mes čia, Maskvoje, ir esame pasirengusios su jumis susitikti. Laukiame jūsų atsakymo! O gal ir vėl pasislėpsite? Gynybos ministerijoje dirba vyrai, karinėje prokuratūroje – vyrai, prezidento administracijoje – taip pat vien vyrai, pats prezidentas – vyras. O motinos atsidūrusios kitoje pusėje. Tai ką, vyrukai, ateisite pasikalbėti ar slėpsitės?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)