Pasak policijos, ankstų antradienio rytą iš muziejaus pietiniame Manchingo mieste buvo pagrobtos 483 monetos. Turimais duomenimis, vagims užteko devynių minučių įsilaužti į muziejų ir pabėgti su grobiu.

Pareigūnai įtaria, kad už monetų, kurių rinkos vertė sudaro apytikriai 1,6 mln. eurų, vagystės slypi organizuotų nusikaltėlių grupė.

Pasak policijos, prieš pat įsilaužimą buvo nutraukti netoliese esantys interneto kabeliai. Dėl to plačiai nutrūko interneto ryšys ir nesuveikė pavojaus signalas, kai buvo išlaužtos muziejaus durys.

Tai yra naujausia tokio pobūdžio vagystė – 2017 metais iš Berlyne esančio muziejaus buvo pagrobta didžiulė aukso moneta, o 2019-aisiais vagys iš Drezdeno „Žaliojo skliauto“ muziejaus nugvelbė 21 juvelyrinį dirbinį ir kitas vertybes.

„Žinoma, mes palaikome ryšį su kolegomis Berlyne ir Drezdene“, – per spaudos konferenciją pareiškė pietinės Bavarijos žemės kriminalinės policijos viršininko pavaduotojas Guido Limmeris (Gvidas Limeris).

Anot jo, tarp šios ir ankstesnių vagysčių „yra galimų panašumų“. Visgi G. Limmeris įspėjo, kad „kol kas negalime pasakyti, ar yra sąsajų“.

Bavarijos mokslo ir meno ministras Markusas Blume įtaria, kad tai buvo profesionalų organizuotas nusikaltimas.

„Akivaizdu, kad negali tiesiog įžengti į tokį muziejų ir išeiti su šiuo lobiu“, – sakė jis vietos transliuotojui BR.

„Muziejuje užtikrintas aukšto lygio saugumas, todėl galima daryti prielaidą, kad turime reikalų su organizuotu nusikalstamumu“, – pridūrė jis.

Pavogtos monetos, kurios buvo saugomos Keltų genčių ir romėnų muziejuje, yra didžiausias keltų aukso XX amžiaus radinys.

Pasak Ruperto Gebhardo iš Bavarijos valstybinės archeologinės kolekcijos, keltų monetos 1999-aisiais buvo iškastos kasinėjant gyvenvietę netoli dabartinio Manchingo, jos datuojamos maždaug 100 m. prieš Kristų.

Per spaudos konferenciją R. Gebhardas sakė, kad šios monetos Europos archeologų bendruomenės yra laikomos „tikru brangakmeniu“.

Jis taip pat teigė, jog nėra aišku, ką vagys planuoja daryti su monetomis, bet pridūrė: „Jų išlydymas būtų blogiausias variantas, mums tai būtų visiškas praradimas“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją