Po Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) lyderių susitikimo A. Lukašenkos buvo paklausta, ar susitikime buvo aptarta galimybė sudaryti taikos susitarimą su Ukraina.

Jis sakė, kad apie tai užsiminta tik prabėgomis, nes esą situacija Ukrainoje ten nebuvo pagrindinė tema.

„Viskas yra Ukrainos rankose. Ne todėl, kad noriu šią temą nustumti Zelenskiui ir Ukrainai. Iš tiesų dabar viskas Ukrainos rankose. Jei jie nenori, kad mirtų didžiulis skaičius žmonių. Sunku, bet reikia sustoti, tai turi liautis, nes toliau bus visiškas Ukrainos sunaikinimas... Tai ne tai, ką Putinas kažkada pasakė, dar gerokai prieš „operaciją“, kad tai grėstų valstybingumo netekimu – tai būtų Ukrainos sunaikinimas. Reikia sustoti“, – sakė A. Lukašenka susirinkusiems žurnalistams.

JAV žiniasklaida neseniai pranešė, kad kai kurie aukšto rango pareigūnai pradeda skatinti Ukrainą pagalvoti apie derybas. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tai atmeta, kol Rusijos pajėgos nėra išvestos iš visos Ukrainos teritorijos.

Ukrainiečių prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas naujienų agentūrai AFP sakė, kad Vakarų bandymai įtikinti Ukrainą derėtis su Maskva po Kyjivo karinių pergalių virtinės prilygsta prašymams kapituliuoti.

„Kai turi iniciatyvą mūšio lauke, truputį keista gauti tokių pasiūlymų kaip „jūs vis tiek negalėsite visko padaryti karinėmis priemonėmis, jūs turite derėtis“, – sakė M. Podoliakas interviu AFP, kurį davė savo biure prezidentūros pastate Kyjive.

Tai reikštų, kad šalis, „atgaunanti savo teritorijas, privalo kapituliuoti prieš pralaiminčią šalį“, pridūrė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas.

„Abi šalys turi pripažinti, kad karinė pergalė tikrąja šio žodžio prasme galbūt nėra pasiekiama karinėmis priemonėmis“, – anksčiau šį mėnesį sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley. Pasak jo, Ukrainai pasiekus reikšmingų laimėjimų karo lauke prieš Maskvos ginkluotąsias pajėgas yra atsiradusi „galimybė derėtis“.

M. Podoliako teigimu, Maskva nėra pateikusi „jokio tiesioginio pasiūlymo“ Kyjivui dėl taikos derybų, tik kalba per tarpininkus, net keldama ugnies nutraukimo galimybę.

Kyjivas tokias kalbas vadina Kremliaus manevravimu siekiant atokvėpio mūšio lauke ir galimybės parengti naują puolimą.

„Rusija nenori derybų. Rusija vykdo komunikacijos kampaniją pavadinimu „derybos“, – sakė M. Podoliakas.

„Ji tiesiog stengsis laimėti laiko. Tuo tarpu ji mokys savo mobilizuotas pajėgas, suras papildomų ginklų ir įtvirtins savo pozicijas“, – įspėjo jis.

Nepaisydamas didelių Rusijos karinių pralaimėjimų pastarosiomis savaitėmis, įskaitant Ukrainos pietinio Chersono miesto atgavimą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vis tiek galvoja, kad „gali sunaikinti Ukrainą, tai – jo manija“ ir derybos su juo „neturi prasmės“, teigė M. Podoliakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)