Tai trečiadienį pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis SBU spaudos centru.

Kratos vyko Kyjivo Pečorų lauroje, taip pat Koreco Šv. Trejybės vienuolyne ir Sarnų – Polesės vyskupijos patalpose Rivnės srityje.

Pareigūnai patikrino daugiau kaip 350 bažnytinių pastatų ir 850 žmonių. Daugiau kaip 50 žmonių buvo nuodugniai apklausti, taip pat ir naudojant melo detektorių. Tarp jų buvo ne tik ukrainiečių, bet ir užsieniečių, taip pat ir rusų, kurie buvo rasti cerkvių teritorijoje.

Kai kurie Rusijos piliečiai pateikė SSRS pasus ir karinius bilietus, dalis neturėjo dokumentų originalų, o tik jų kopijas arba suklastotus Ukrainos pasus.

Kyjivo Pečorų lauroje buvo rastas 32 metų ukrainietis, tikriausiai susijęs su neteisėta prorusiškos naujienų agentūros „Antvan“ veikla.

Per kratas cerkvėse buvo paimta prorusiškos literatūros, naudojamos seminarijose ir parapijinėse mokyklos, taip pat ir propaguojant „rusų pasaulį“, daugiau kaip 2 mln. grivinų (53 tūkst. eurų), daugiau kaip 100 tūkst. dolerių ir keli tūkstančiai Rusijos rublių.

Antradienį buvo pranešta, jog SBU pareigūnai ėmėsi kontržvalgybos priemonių Kyjivo Pečorų lauroje, kad ji nebūtų naudojama kaip „rusų pasaulio“ kuopelė.

Rusijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pareiškė, kad Ukraina „bedievė“, „laukinė“ ir „be moralės“ – tokių kaltinimų šaliai mesta dėl kratos vienuolyne.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Zacharova pareiškė, kad tokiam poelgiui negali būti jokio pateisinimo ir palygino „Kyjivo režimą“ su Bakchu (senovės Romos vyno dievu, kurio vardas Rusijoje dažnai siejamas su amoraliu elgesiu, chaosu ir siautulingomis linksmybėmis).

„Tai ne kas kita, kaip absoliučios bedievių bakchanalijos. Tam nėra ir negali būti jokio pateisinimo. Tai dar vienas amoralių ir laukinių Kyjivo režimo veiksmų įrodymas“, – propagandiniam „Sputnik“ radijui sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

Rusijos Ortodoksų bažnyčia antradienį pareiškė, kad krata buvo ne kas kita, o „bandymas įbauginti“.

Ukrainos saugumo tarnyba SBU antradienį pranešė surengusi reidą garsiame istoriniame Kyjivo ortodoksų vienuolyne, dėl įtariamos Rusijos agentų veiklos.

Į pietus nuo sostinės centro esanti XI amžiaus Kyjivo Pečorų laura, įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, yra Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atšakos, anksčiau buvusios Maskvos jurisdikcijoje, centras.

Ryšius su Rusija Bažnyčia nutraukė netrukus po rusų kariuomenės invazijos į Ukrainą.

SBU pranešime sakoma, kad „kontržvalgybinių priemonių“ imtasi siekiant „atremti ardomąją Rusijos saugumo tarnybų veiklą Ukrainoje“.

Kyjivas siekė „užkirsti kelią tam, kad Laura būtų naudojamasi kaip „rusų pasaulio“ centru“, ir užtikrinti, kad šiame objekte nesislapstytų „sabotažo ir žvalgybos grupės“, nebūtų saugomi ginklai, nurodė SBU.

Antradienį ryte prie Kyjivo Pečorų lauros apsnigtais auksiniais kupolais stovėjo policijos automobilis, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Ginkluoti pareigūnai tikrino įeinančių tikinčiųjų tapatybę ir krepšius.

Atskirai SBU antradienį pranešė, kad imtasi „saugumo priemonių“ dviejuose vienuolynuose ir vyskupijoje Rivnės srityje Ukrainos šiaurės vakaruose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)