Jungtinės Karalystės sostinėje nuaidėjus ginklų salvėms, Charlesas III ir karalienė konsortė Camilla (Kamila) kartu su sosto įpėdiniu princu Williamu bei jo žmona Catherine (Ketrin) iškilmingai pasveikino C. Ramaphosą aikštėje prie Raitosios gvardijos rūmų.

Monarchas ir Afrikos valstybės lyderis kartu apžiūrėjo garbės sargybą, o paskui karieta išvyko į Bakingamo rūmus, lydimi raitosios kavalerijos karių.

Dvi dienas truksiančio vizito metu Charlesas III, kuris dešimtmečius atliko pagalbinį vaidmenį šalia savo rugsėjį mirusios motinos karalienės Elizabeth II (Elžbietos II), pagaliau atliks pagrindinį vaidmenį.

Tačiau C. Ramaphosai, kovos su apartheidu ikonos Nelsono Mandelos globotiniui, šis laikotarpis yra sudėtingas – gimtinėje jis susiduria su politiniais sunkumais ir apkaltos grėsme.

Elizabeth II, valdžiusi rekordinius 70 metų, per paskutinį oficialų valstybinį vizitą 2019 metų birželį priėmė JAV prezidentą Donaldą Trumpą ir jo žmoną Melanią.

Apkaltos pavojus

Tačiau politinės problemos Pietų Afrikoje grasina aptemdyti iškilmingą valstybinio vizito pompastiką ir puošnumą.

C. Ramaphosai gresia apkalta dėl įtariamo nusikaltimo slėpimo – jis kaltinamas nuslėpęs daugiamilijoninę grynųjų pinigų vagystę.

Šalies vadovui gresia kaltinamai nepranešus apie apiplėšimą jo prabangioje galvijų fermoje, kur vagys pagrobė 4 mln. JAV dolerių (3,9 mln. eurų) grynaisiais.

Įtariama, kad C. Ramaphosa organizavo nusikaltėlių pagrobimą ir papirko juos, kad šie tylėtų.

Jis jau sulaukė raginimų atsistatydinti, o smarkiai susiskaldęs valdantysis Afrikos nacionalinis kongresas (ANC) gruodį turi surengti balsavimą dėl jo likimo šalies vadovo poste.

Prezidentas pripažino, kad buvo įsilaužta, bet neigia pagrobimą ir papirkimą, teigdamas, kad apie įsilaužimą pranešė policijai.

Kitą mėnesį Pietų Afrikos Respublikos įstatymų leidėjai aptars specialiosios komisijos, kuriai pavesta nustatyti, ar C. Ramaphosai turėtų būti paskelbta apkalta, išvadas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją