Šalies užsienio reikalų ministrė Melanie Joly pranešime apkaltino diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimą leidžiant Rusijai naudotis Baltarusijos teritorija „vykdant pasibaisėtinas atakas prieš Ukrainą“.

Anot ministrės, tai darydamas Minskas „sudaro sąlygas Rusijos režimo žmogaus teisių pažeidimams tokiose vietovėse, kaip Buča, Irpinė ir Mariupolis, bei prisideda prie milijonų pasaulio gyventojų juntamų kančių, kurias lėmė tai, kad (Rusijos) prezidentas (Vladimiras) Putinas pradėjo naudoti energetiką ir maistą kaip ginklą“.

Kaip teigiama, dėl šios priežasties į sankcijų sąrašus įtraukiami dar 37 Baltarusijos fiziniai ir juridiniai asmenys.

Kanada apie naujas sankcijas Minskui pranešė šalyje šiuo metu lankantis demokratinės Baltarusijos lyderei Sviatlanai Cichanouskajai. Savaitgalį ji susitiko su Kanados gynybos ministre Anita Anand ir į ją kreipėsi su prašymu aprūpinti ginklais Ukrainoje prieš Rusiją šiuo metu besikaunančius 500 Baltarusijos karių.

„Jiems reikalingi pirmosios pagalbos rinkiniai, šilti drabužiai – paprasti dalykai, kurie gali padėti jiems išgyventi artėjančią žiemą“, – teigė S. Cichanouskaja.

Pirmadienį ji žurnalistams sakė, kad savo vizito metu taip pat prašys Otavos apsvarstyti galimybę paskelbti sankcijas Baltarusijos propagandistams, kariuomenės pareigūnams ir slaptųjų tarnybų darbuotojams, kurie, pasak jos, „kursto represijas ir Putino karo mašiną“. S. Cichanouskaja kartu nurodė prašysianti daugiau paramos Baltarusijos pilietinei visuomenei, įskaitant nepriklausomus žurnalistus ir politinius kalinius.

S. Cichanouskaja dar prieš kurį laiką buvo priversta pasitraukti iš Baltarusijos, kai ten po 2020 m. prezidento rinkimų kilo masiniai neramumai, su kuriais A. Lukašenka žiauriai susidorojo.

Demonstracijos kilo dėl plačiai paplitusių įtarimų, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti A. Lukašenkos naudai. Vakarai šio balsavimo nugalėtoja laiko S. Cichanouskają, kuri kandidatavo vietoj įkalinto savo vyro.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją