Kaip skelbia „Delfi.lv“, remiantis siūlomu planu, antrąja mokyklose mokoma užsienio kalba gali būti tik viena iš oficialių Europos Sąjungos kalbų. Išimtis bus daroma tik kalboms, kurių mokymą reglamentuoja paskiri tarptautiniai susitarimai.

Kadangi rusų kalba nėra oficiali Europos Sąjungos kalba ir nefigūruoja nė viename tarptautiniame susitarime, faktiškai tai reiškia draudimą mokykloje mokyti rusų kalbos kaip antrosios užsienio.

Šiandien Latvijos mokyklose pirmosios užsienio kalbos mokyti pradedama jau pirmoje klasėje, dažniausiai tai būna anglų kalba. Antrosios užsienio kalbos mokoma nuo ketvirtosios klasės, ir šis pasirinkimas įstatymais kol kas niekaip nereguliuojamas.

Maža to, remiantis 2021 metais atlikta apklausa, praktiškai pusėje Latvijos mokyklų nėra absoliučiai jokio pasirinkimo: daugiau nei 300 mokyklų vienintelis antrosios užsienio kalbos variantas ir yra rusų kalba.

Latvijos švietimo ir mokslo ministerija teigia, kad planuojami pokyčiai „padės šalies jaunimui pilnavertiškai įsilieti į Europos švietimo erdvę“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)