Apie tai rašo „EurActiv“.

Nusprendusi neišduoti vizų Rusijos atstovams, lapkričio 24–26 d. turintiems dalyvauti ESBO parlamentinėje asamblėjoje, Lenkija nutarė neįsiliesti ir gruodžio 1–2 d. į Lodzę turinčios atvykti delegacijos.

Priimtą sprendimą Lenkija aiškina kaip konkretų aktą, kurio tikslas – solidarizuotis su Ukraina, šiuo metu patiriančia ginkluotas Rusijos atakas.

Vladimiras Džabarovas, Rusijos Federacijos tarybos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas, Lenkijos sprendimą neišduoti Rusijos piliečiams vizų pavadino skandalingu.

„Manau, kad pats skandalingiausiais dalykas yra Rusijos agresija prieš Ukrainą“, – reaguodamas į V. Džabarovo komentarą nurodė portalo interia.pl kalbintas Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lukaszas Jasina.

„Taip pat nusiuntėme Rusijai antrą paaiškinimą dėl prašymų išduoti vizas atmetimo, bet jo turinys tebėra susirašinėjimo tarp dviejų šalių objektas“, – pridūrė jis.

Kaip pranešė naujienų agentūra AFP, Rusijos delegacija yra užprotestavusi Lenkijai potvarkį dėl vizų.

„Tikimės, kad Rusijos Federacija savo delegacijos narius parinks atsižvelgdama į dabartines taisykles“, – remiantis AFP pateikta citata, nurodė vienas iš ESBO pirmininkaujančios Lenkijos atstovų.

Toje delegacijoje negali būti Europos Sąjungos sankcijų, paskelbtų Rusijai neteisėtai įsiveržus į Ukrainą, subjektais tapusių asmenų, įskaitant ministrą S. Lavrovą, pridūrė informaciją perdavęs šaltinis.

Rusija šeštadienį pasmerkė Varšuvos atsisakymą leisti rusų užsienio reikalų ministrui S. Lavrovui dalyvauti kitą mėnesį vyksiančiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime kaip „beprecedentį ir provokuojantį“.

„Lenkijos, kuri laikinai pirmininkauja ESBO, sprendimas atsisakyti leisti užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui dalyvauti gruodžio 1–2 dienomis Lodzėje vyksiančiame ESBO ministrų susitikime yra beprecedentis ir provokuojantis“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerija.

„Varšuva ne tik diskreditavo save, bet ir padarė nepataisomą žalą visos organizacijos patikimumui“, – teigė ministerija.

Išvakarėse Lenkija nurodė, kad Varšuva neleis vasarį Ukrainą užpuolusios Rusijos ministrui S. Lavrovui, kuriam taikomos sankcijos, dalyvauti ESBO ministrų derybose.

Lenkija šiemet pirmininkauja 57 valstybes vienijančiai regioninei saugumo organizacijai ir gruodžio 1–2 dienomis Lodzėje surengs metinę ministrų konferenciją.

Kiek anksčiau paklaustas, ar Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas turėtų dalyvauti susitikime, lenkų URM atstovas L. Jasina atsakė: „Nenumatome ministro Lavrovo vizito į Lodzę.“

Rusijai vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą, Lenkija ir trys Baltijos šalys nustatė laikinų apribojimų Rusijos piliečių atvykimui, įskaitant piliečius, turinčius kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių narių išduotas vizas.

ESBO pirmininkaujanti Lenkija savo ruožtu pareiškime teigia, kad „delegacijos turėtų būti derintis prie galiojančių ES taisyklių, ir į jas neturėtų būti įtraukiami asmenys, kuriems Europos Sąjunga taiko sankcijas“.

„Po neteisėtos Rusijos agresijos prieš Ukrainą vasario 24 dieną į asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą buvo įtraukta Rusijos piliečių, įskaitant ministrą Lavrovą“, – priduriama jame.

„Tokiais destruktyviais sprendimais lenkai stumia ESBO į bedugnę“, – atsikirto Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Ji teigė, kad šis žingsnis „atims iš (ESBO) paskutinę galimybę parodyti savo svarbą stiprinant saugumą ir užmezgant bendradarbiavimą, kam ji ir buvo sukurta“.

Ministerija apkaltino instituciją virstant „politinio šou ir antirusiškų pratybų platforma“.

„Esame įsitikinę, kad visi protingi politikai pritaria Rusijos pozicijai dėl tokių veiksmų neleistinumo“, – sakoma pranešime.

Rusijos delegacijai vietoj S. Lavrovo vadovaus Rusijos nuolatinis atstovas ESBO Aleksandras Lukaševičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)