Parlamentaras neslepia – derybos nebuvo lengvos

Ketvirtadienį vykusio EP politinių frakcijų susitikimo metu, anot A. Kubiliaus, politinės grupės sutarė dėl preliminaraus rezoliucijos teksto. Jo teigimu, projekte siūloma pripažinti, kad Rusija – terorizmą remianti ir teroristines priemones naudojanti valstybė.

„Dėl teksto sutarta ir jis yra suderintas tarp visų pagrindinių frakcijų. Siūloma pripažinti, kad Rusija yra valstybė, kuri remia terorizmą ir kuri naudoja teroristines priemones. Taip suformuluota pagrindinė mintis“, – Eltai teigė A. Kubilius.

Europos Parlamentas

Parlamentaras pažymi, kad į rezoliuciją yra įtraukta daugybė faktų apie Rusijos veiksmus, kurie atitinka terorizmo apibrėžimą.

„Yra aiškiai įvardinta visa eilė faktų – tai Rusijos kariuomenės, Vagnerio grupės nusikaltimai, kurie atitinka visiškai terorizmo apibrėžimus, nusikaltimai prieš taikius gyventojus, faktai apie kankinimus, Mariupolio visiškas sunaikinimas, žudymai, prievartavimai, galų gale ir tai, kad yra raketomis apšaudoma miestų civilinė infrastruktūra. Galima vardinti ir vardinti“, – rezoliucijos tekstą atskleidė A. Kubilius.

Vis tik, politikas neslepia, kad derybos nebuvo lengvos tiek dėl turinio, tiek dėl kilusių teisinių klausimų. Mat, pažymi jis, Europos Sąjungos teisės aktuose nėra reglamentuota terorizmą remiančios valstybės nuostata.

„Derybos buvo ilgos, karštos, truko dvigubai ilgiau negu įprasta – apie keturias valandas, nes tai svarbi ir nelengva tema. Yra įvairiai mąstančių, tame tarpe ir procedūriškai. Nes, vis tik, pavyzdžiui, JAV turi aiškiai apibrėžtą įstatymą, kuris apibrėžia, kas yra valstybė, kuri remia terorizmą ir kokios jos laukia pasekmės. Tai Europos Sąjungoje tokios teisinės normos nėra. Ir todėl kai kas sakė, kad iš pradžių reikia sukurti teisines formas, o tada jau skelbti Rusiją teroristine“, – sakė jis.

„Mes laikėmės nuostatos, kad EP, kaip ir kiti parlamentai, turi politiškai įvertinti ir Rusijos veiksmus, ir, jei jie atitinka terorizmo apibrėžimus, tai turi ir pasakyti, kad Rusija naudoja teroristinius metodus, kad remia terorizmą ir kartu prašyti, kad atitinkamai atsakingos ES institucijos, Europos Taryba, remdamasi mūsų politinėmis nuostatomis, parengtų reikalingus teisės aktus“, – aiškino A. Kubilius.

A.Kubilius: rezoliucijos priėmimas turėtų didelių politinių pasekmių

Parlamentaras tikisi, kad jau šį trečiadienį vyksiančio balsavimo metu rezoliuciją pavyks sėkmingai priimti. Kadangi, pažymi jis, Rusijos pripažinimas terorizmą remiančia valstybe turėtų rimtų pasekmių

„Jei bus priimta rezoliucija ir Rusija bus įvardinta kaip terorizmą remianti valstybė, tai, manau, šis faktas kai ką privers pradėti kitaip galvoti negu iki šiol galvojo. Tame tarpe ir tuos žmones, kurie yra arti Kremliaus, tai politinio verslo, elito žmones. Ir galbūt tai paskatins juos imtis veiksmų ir tiesiog keisti pačią valdžią Rusijoje ar radikaliai keisti jos politiką“, – kalbėjo A. Kubilius.

O jei rezoliucijai pritarta nebus, svarsto europarlamentaras, tai būtų ženklas Kremliui, kad Vakarams trūksta politinės drąsos.

„Jei bus nepriimta, tai bus signalas Putinui, kad Europos politikams neužtenka drąsos įvertinti Rusijos veiksmus taip, kokie jie yra. Neužtenka drąsos aiškiai pasakyti, kad Putinas naudoja teroristinius metodus, o tai atrištų Putinui rankas elgtis dar žiauriau ir naudoti dar žiauresnius teroristinius metodus“, – pažymėjo europarlamentaras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)