Vienas Prancūzijos pareigūnas pranešė, kad šis pasiūlymas nėra pakankamai ambicingas mažinti anglies dvideginio išmetimą.

„Šiame etape, pirmininkaujantis Egiptas kelia abejonių dėl Glazge pasiektų pasiekimų mažinant išmetamųjų teršalų kiekį“, – naujienų agentūrai AFP teigė Prancūzijos perėjimo prie naujos energetikos sistemos ministerijos pareigūnas, turėdamas omenyje praėjusių metų COP26 rezultatus.

„Tai nepriimtina Prancūzijai ir Europos Sąjungai“, – pridūrė jis.

Pagal 2015 metų Paryžiaus susitarimą šalys susitarė apriboti visuotinį atšilimą iki „gerokai mažiau nei“ 2 laipsnių Celsijaus, palyginti su XIX amžiaus pabaiga.

Jie taip pat patvirtino siekį apriboti temperatūros kilimą 1,5 laipsnio, nors vėliau mokslininkai patvirtino, kad tai daug saugesnė gairė saugantis nuo katastrofiško klimato poveikio.

Praėjusiais metais Glazge buvo patvirtintas šis ambicingesnis 1,5 laipsnio tikslas, o šalys susitarė kasmet peržiūrėti savo anglies dioksido mažinimo tikslus.

„Problema ta, kad pirmininkaujantis Egiptas bando prastumti tekstą, kuriuo panaikinamas šalių įsipareigojimas reguliariai stiprinti savo nacionalinius tikslus, kad būtų pasiektas 1,5 laipsnio pagal Celsijų tikslas“, – sakė Prancūzijos pareigūnas.

Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Fransas Timmermansas, kuris vadovauja ES delegacijai COP27, sakė, kad derybos vyksta „viršvalandžių metu“.

„ES vieningai siekia judėti į priekį ir remtis tuo, dėl ko susitarėme Glazge“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mūsų žinia partneriams aiški: negalime sutikti, kad 1,5C mirtų čia ir šiandien“, – pridūrė jis.

Dvi savaites Egipto Raudonosios jūros kurorte Šarm aš Šeiche vykusios derybos įstrigo dėl daugybės tarpusavyje susijusių klausimų, įskaitant tai, kokiu būdu ir kaip greitai skirti pinigų pažeidžiamoms besivystančioms šalims, kurios jau nukentėjo nuo klimato kaitos sukeltų audrų, sausrų, karščio bangų ir potvynių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją