Pareiškęs, kad į tariamą JAV branduolinę grėsmę atsakys savo branduolinėmis raketomis, jis stebėjo, kaip penktadienį buvo paleista didžiulė juodai balta raketa, valstybinės naujienų agentūros KCNA teigimu, „Hwasong-17“, analitikų vadinama „raketa-monstru“.

KCNA teigė, kad „naujo tipo ICBM“ paleidimas buvo sėkmingas, ir pridūrė, kad „bandomasis paleidimas aiškiai įrodė naujos pagrindinės strateginės ginkluotės sistemos patikimumą“.

Agentūra nurodė, kad Kim Jong Unas stebėjo paleidimą „kartu su savo mylima dukra ir žmona“, o valstybinės žiniasklaidos nuotraukose matyti priešais raketą einantis švytintis Šiaurės Korėjos lyderis, lydimas mergaitės pūkine striuke ir raudonais bateliais.

Valstybinė žiniasklaida itin retai užsimena apie Kim Jong Uno vaikus, o tai buvo pirmas oficialus patvirtinimas, kad jis turi dukrą, sakė ekspertai.

Naujausias paleidimas rodo, kad „KLDR branduolinės pajėgos užsitikrino dar vieną patikimą ir maksimalų pajėgumą sulaikyti bet kokią branduolinę grėsmę“, pareiškė KCNA, naudodama oficialaus šalies pavadinimo akronimą.

Rugsėjį Kim Jong Unui paskelbus, kad Šiaurės Korėja yra „negrįžtamai“ branduolinė valstybė, Vašingtonas suintensyvino bendradarbiavimą regiono saugumo srityje, įskaitant didžiausias iki šiol bendras oro pratybas su Pietų Korėja.

Pietų Korėjos kariuomenė penktadienį pranešė, kad Pchenjanas paleido tarpžemyninę balistinę raketą, kuri nukrito netoli Japonijos.

Tai buvo dar vienas paleidimas, prisidėjęs prie jau kelias savaites augančios įtampos tarp Vašingtono ir Šiaurės Korėjos, kuri, JAV žvalgybos nuomone, ruošiasi savo septintajam branduoliniam bandymui.

Japonijos teigimu, ši raketa savo veikimo nuotoliu galbūt buvo pajėgi pasiekti JAV žemyninę dalį.

Baltieji rūmai vėliau penktadienį pranešė, kad ilgojo nuotolio raketa nekėlė grėsmės Jungtinėms Valstijoms.

Rekordiškai daug paleidimų

Kim Jong Unas pasmerkė tai, ką pavadino „isteriškomis agresijos karo pratybomis“, ir sakė, kad jei Amerika ir toliau grasins Šiaurės Korėjai, Pchenjanas „ryžtingai atsakys į branduolinius ginklus branduoliniais ginklais, o į visišką konfrontaciją – visiška konfrontacija“, pranešė KCNA.

Pastarosiomis savaitėmis Šiaurės Korėja surengė rekordiškai daug raketų paleidimų, dėl kurių Pchenjanas ne kartą kaltino JAV veiksmus, kuriais siekiama sustiprinti sąjungininkams Seului ir Tokijui teikiamą apsaugą. Pchenjanui antrino ir Maskva.

Šalies pirmosios šeimos dalyvavimas suteikė „daugiau jėgų ir drąsos dinamiškam valstybės branduolinių strateginių pajėgų stiprinimui“, teigė KCNA.

KCNA nurodė, kad raketos maksimalus aukštis siekė 6 040,9 km ir ji nuskriejo 999,2 km, o tai sutampa su Seulo ir Tokijo penktadienį pateiktais vertinimais.

Šiaurės Korėja anksčiau teigė kovo 24-ąją paleidusi galingiausią iki šiol savo raketą „Hwasong-17“. Tąkart Pchenjanas išleido ir „Holivudo stiliaus“ klipą, kuris socialiniuose tinkluose netrukus virto perdirbiniais ir parodijomis.

Tačiau vėliau Seulas pažėrė abejonių dėl šio teiginio. Vietos žiniasklaida skelbė, kad „Hwasong-17“ kovo 17 dieną sprogo virš Pchenjano ir kad Šiaurės Korėja surežisavo sėkmingą paleidimą panaudodama mažesnę, senesnę raketą.

Šį kartą, analitikų teigimu, panašu, kad Pchenjano raketos bandymas pavyko.

„Šis paleidimas svarbus, nes manoma, kad tai pirmasis sėkmingas pilnas ICBM „Hwasong-17“ skrydžio bandymas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Tarptautinio strateginių studijų instituto (IISS) tyrėjas Josephas Dempsey.

Kaip ir visų Šiaurės Korėjos tarpžemyninių balistinių raketų bandymų atveju, raketa buvo paleista „pakelta“ trajektorija – aukštyn, kad būtų išvengta skrydžio virš Japonijos, o tai reiškia, kad lieka svarbių klausimų, „ypač dėl grįžimo į atmosferą ir tikslumo išbandymo didesniu atstumu“, sakė jis.

Nepaisant to, kad „raketos-monstrai“, tikėtina, yra didesnės keliamosios galios, jos turi ir trūkumų, sakė J. Dempsey.

„Jau vien dėl savo dydžio ji yra mažiau praktiška kaip mobili sistema, o jos gamyba greičiausiai gerokai labiau apkrautų ribotus išteklius“, – sakė jis.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba šeštadienį pareiškė, kad pirmadienį įvyksiančiame posėdyje aptars branduolinių ginklų turinčios šalies klausimą.

„Ketvirtoji karta“

Svarbiausia išvada po penktadienio ICBM paleidimo yra ta, kad „Kimų režimo ginklų programa yra nuolatinė, nes ji yra neatsiejama nuo paties Kim [Jong Uno] išlikimo ir jo šeimos valdymo tęstinumo“, AFP sakė buvusi CŽA analitikė Soo Kimas, dabar dirbanti „RAND Corporation“.

Valstybės žiniasklaidai nušvietus įvykius, „savo akimis pamatėme ketvirtąją Kimų šeimos kartą“, sakė ji.

Pietų Korėjos žvalgybos agentūros duomenimis, Kim Jong Unas – Šiaurės Korėjos įkūrėjo lyderio Kim Il Sungo anūkas ir trečiosios Kimų šeimos kartos atstovas, vadovaujantis šaliai, – 2009 metais susituokė su Ri Sol Ju.

Kitais metais ji pagimdė Kim Jong Unui pirmąjį vaiką, o antroji ir trečioji jųdviejų atžalos gimė 2013 ir 2017 metais, nurodė agentūra.

Vienintelis ankstesnis patvirtinimas apie vaikų egzistavimą buvo gautas iš buvusios NBA žvaigždės Denniso Rodmano, kuris teigė, kad 2013 metais lankydamasis Šiaurės Korėjoje matė Kim Jong Uno dukrą, tuomet dar kūdikį, Ju Ae.

Manoma, kad naujausiose nuotraukose užfiksuota mergaitė yra Ju Ae, kuri, tikėtina, yra antrasis Kim Jong Uno vaikas, AFP sakė Pietų Korėjos privačios organizacijos „Sejong Institute“ ekspertas Cheong Seong-changas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją