Sausį bendrovės „Theranos“ įkūrėja buvo nuteista dėl keturių sukčiavimo nusikaltimų, nes įtikino investuotojus, kad sukūrė revoliucinį medicinos prietaisą, o po „The Wall Street Journal“ atlikto tyrimo įmonė žlugo.

Atidžiai stebėta byla tapo kaltinimu visam Silicio slėniui, o JAV federaliniai prokurorai siekė, kad E. Holmes būtų skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Ji buvo nuteista 135 mėnesiams.

JAV prokurorė Stephanie Hinds sakė, kad ši bausmė „atspindi jos didžiulio masto sukčiavimo įžūlumą ir milžinišką žalą, kurią ji padarė“.

„Beveik dešimtmetį Elizabet Holms fabrikavo ir skleidė sudėtingus melagingus teiginius siekdama pritraukti daugybę stambių ir smulkių kapitalo investuotojų, o jos apgaulė atnešė šimtų milijonų dolerių nuostolius“, – sakoma prokurorės pareiškime po teisėjo sprendimo.

Besilaukiančiai 38 metų E. Holmes nereikės pasiduoti iki kitų metų balandžio mėnesio, nurodė JAV apygardos teisėjas Edwardas Davila teismo salėje San Chosė, Kalifornijoje. E. Holmes advokatas nurodė, kad ji skųs nuosprendį.

Pinigus reikės grąžinti

E. Holmes tapo Silicio slėnio žvaigžde, kai pareiškė, kad jos dabar jau nebeveikiantis startuolis kuria paprastą naudoti testų rinkinį, kuris galėtų atlikti įvairią medicininę diagnostiką vos iš kelių kraujo lašų.

Tuo metu E. Holmes dažnai rengdavosi santūriai, vilkėjo juodus golfus, kurie priminė jos herojų, „Apple“ ikoną velionį Steve‘ą Jobsą.

Ji įtikino investuotojus idėja, kad jos išradimas sukels perversmą praktinėje medicinoje, nes jos įmonės sukurti pigūs testų komplektai pakeis brangius laboratorinius tyrimus.

Tačiau prokurorai teigė, kad E. Holmes žinojo, jog jos prietaisas neduoda tikslių ir patikimų rezultatų, ir vis dėlto įtikino dešimtis investuotojų skirti beveik milijardą dolerių, tačiau taip ir negavo reikšmingų pajamų.

Prokurorai reikalauja, kad E. Holmes sumokėtų 800 mln. dolerių kompensaciją investuotojams, tarp kurių buvo „Walmart“ tinklą valdanti Waltonų šeima, vaistinių tinklas „Walgreens“ ir žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas.

Bus paskirtas teismo posėdis dėl restitucijos, tačiau E. Holmes teigia, kad neturi pinigų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją