Regioninė prokuratūra rytiniame Dresdeno mieste pranešė, kad 54-erių įtariamasis, kurio pavardė nėra skelbiama, tvirtino, kad esą jam buvo pasiūlyta vertinga grobio dalis, o jis norėjęs grąžinti ją teisėtiems to dirbinio šeimininkams.

Pareigūnai mano, kad 2019-ųjų lapkritį naktinį apiplėšimą Dresdeno karališkuosiuose rūmuose esančiame „Žaliajame skliaute“ surengė keli liūdnai pagarsėjusio Remmo „klano“ nariai.

Muziejus nurodė, kad vagys išnešė neįkainojamų XVIII amžiaus juvelyrinių dirbinių iš Saksonijos kurfiursto, Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Augusto II kolekcijos.

Naktį pro langą įlipę vagys, ginkluoti užtaisytu revolveriu ir automatiniu pistoletu su garso slopintuvu, išnešė iš viso 21 brangenybę, inkrustuotą daugiau kaip 4 300 deimantų.

Iki šios dienos nėra jokios informacijos apie pavogtus papuošalus, įskaitant ir kardą su devyniais dideliais ir 770 mažesnių deimantų inkrustuota rankena bei epoletas su garsiuoju 49 karatų „Dresdeno baltuoju“ deimantu.

Manoma, kad įtariamasis, kuris šiuo metu yra sulaikytas Vokietijoje, 2021-ųjų gruodį susisiekė su meno detektyvu iš Nyderlandų bei teigė, kad neva yra deimantų prekeivis iš Antverpeno miesto Belgijoje.

Tuo metu jis tyrėjui teigė, kad jam buvo pasiūlyta už 40 tūkst. eurų perpirkti istorinį Lenkijos medalį, kuris priklausė apvogtam muziejui.

Meno detektyvas, patikrinęs jam pateiktus faktus, sutiko ir sumą įtariamajam perdavė grynaisiais.

„Tačiau įtariamojo veiksmai buvo priešingi jo teiginiams ir jis pabėgo su pinigais“, – teigiama išplatintame prokurorų pranešime.

Policijos pareigūnams nustačius jo tapatybę, paaiškėjo, kad vyras turėjo reikalų su teisėsauga.

Šių metų kovo mėnesį jis buvo sulaikytas Nyderlanduose po to, kai buvo paskelbta jo paieška, o šį mėnesį buvo perkeltas į Dresdeną, kur ir bus teisiamas.

Dėl vagystės iš Dresdeno muziejaus jau yra teisiami keli įtariamieji.

Jie visi priklauso vadinamajam Remmo „klanui“.

Remmo šeima, kurios patriarchai 9-ąjį dešimtmetį pabėgo iš karo draskomo Libano, laikoma viena liūdniausiai pagarsėjusių Berlyno organizuotų nusikalstamumų grupuočių.

Pastaraisiais metais tokie „klanai“, kurių šaknys – Artimuosiuose Rytuose, sulaukė ypatingo Berlyno policijos dėmesio.

2019 metais tyrėjai smogė Remmo šeimai, iš kurios narių konfiskavo 77 objektus, vertus 9,3 mln. eurų. Anot pareigūnų, šis turtas buvo įgytas iš nusikalstamu būdu gautų lėšų, be kita ko, ir per 2014 metų banko apiplėšimą.

Draudimo ekspertai teigia, kad pagrobtų dirbinių vertė siekia 113,8 mln. eurų, o Vokietijos žiniasklaida skelbia, kad tai yra didžiausia meno dirbinių vagystė šiuolaikinėje istorijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją