„Visus pakviečiau, bet niekas [neatėjo]“, – cituoja leidinys buvusią NHL žvaigždę, o dabar parlamentarą, Rusijos gamtos apsaugos agentūros pirmininką Viačeslavą Fetisovą.

Iki karo Ukrainoje V. Fetisovas rengė susitikimus su JAV atstovu klimato klausimais Johnu Kerry. Jis parodė nuotrauką savo išmaniajame telefone, kurioje J. Kerry laiko pasirašytus ledo ritulio marškinėlius.

„Ruoškis, Johnai. Sužaiskim ledo ritulį Šiaurės ašigalyje ir pakeiskime pasaulį į gerąją pusę. Jūsų draugas rusas Slava Fetisovas“, – parašyta ant marškinėlių.

„Dabar nemanau, kad Kerry paspaustų ranką Slavai“, – teigė kitas rusų delegacijos narys Sergejus Rybakovas.

Viačeslavas Fetisovas

Egipto prezidentas Abdelis Fattahas el Sisi, sakydamas JTO Klimato kaitos konferencijos atidarymo kalbą, taip pat pakeitė toną.

„Tegu baigiasi naikinimas ir žudymas, – sakė Egipto lyderis, nors karo Ukrainoje pradžioje nekritikavo Maskvos dėl jos veiksmų. – Tai raginimas iš mūsų konferencijos.“

Nuotoliniu būdu konferencijoje dalyvavo ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jis apkaltino Rusiją, kad ji kariauja ne tik prieš ukrainiečių tautą, bet ir prieš šalies gamtos išteklius.

Anksčiau konferencijoje JK premjeras Rishis Sunakas pareiškė, kad „pasibjaurėtinas Putino karas Ukrainoje“ nelėtina klimato pokyčių tempo bei energijos išteklių kainų didėjimo. „Tai – priežastis veikti greičiau“, – pabrėžė jis.

V. Fetisovo teigimu, Rusija išmeta vieną didžiausių pasaulyje šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Todėl kitos valstybės esą pasielgė neišmintingai, ignoruodamos Rusijos požiūrį konferencijoje.

„Be Rusijos šios problemos neišspręsite. Konfliktas [Ukrainoje] gali baigtis rytoj. Tačiau jūs prarasite metus, kad priimtumėte teisingą sprendimą dėl ateities, – sakė V. Fetisovas. – Mes atvykome į Egiptą ne tam, kad aptarinėtume situaciją Ukrainoje. Mes atvykome, kad pasidalintume savo rūpesčiais, savo patirtimi, savo žiniomis.“

Tiesa, jis pripažino, kad nebūtų galėjęs atvykti į tokią konferenciją, jeigu ji būtų vykusi JAV, nes Vašingtonas jam asmeniškai įvedė sankcijas už balsavimą dėl keturių Ukrainos sričių aneksavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)