„Viskas, ką aptarėme vakar, nutekinta į laikraščius. Mes taip nedarome“, – sakė Xi Jinpingas viršūnių susitikimo kuluaruose. „Jeigu yra nuoširdumas, megzdami dialogą mes vadovausimės abipuse pagarba. Kitaip nelengva pasiekti rezultatą“, – pridūrė Xi Jinpingas.

„Kanadoje mes tikime laisvu, atviru ir nuoširdžiu dialogu“, – atrėmė J. Trudeau. „Ir toliau tikiuosi konstruktyviai dirbti kartu, bet bus dalykų, dėl kurių nesutarsime“, – pridūrė Kanados premjeras.

Matyt, nepatenkintas Xi Jinpingas atsakė: „Sukurkime sąlygas“, paspaudė J. Trudeau ranką ir nutaisęs draugišką veidą išėjo.

Xi Jinpingo ir J. Trudeau derybos buvo pirmosios tarp abiejų lyderių per daugiau nei trejus metus, tačiau jos neturėjo oficialaus susitikimo statuso. Žiniasklaida pranešė, kad J. Trudeau per susitikimą priekaištavo dėl Kinijos kišimosi į Kanados demokratiją.

Kinijos ir Kanados santykiai įtempti. Kanadai 2018 m. Vašingtono prašymu suėmus „Huawei“ vyriausiąją finansų pareigūnę Meng Wanzhou, Kinija sulaikė du kanadiečius, apkaltinusi šnipinėjimu. Po ilgų derybų, į kurias buvo įsitraukę ir JAV teismai, Meng Wanzhou 2021 m. galėjo grįžti į Kiniją, mainais buvo paleisti ir du Kanados piliečiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją