Pasak jo, nėra pagrindo manyti, jog šis incidentas buvo tyčinis išpuolis prieš Lenkiją.

A. Dudos teigimu, labiausiai tikėtina, kad jo šalies teritorijoje nukrito ukrainiečių raketa, tačiau galiausiai atsakomybė už tai tenka Rusijai, antradienį masiškai raketomis atakavusiai taikinius visoje Ukrainoje.

A. Duda paminėjo, kad tyrimas incidento vietoje tebevyksta, bet iš turimos informacijos esą matyti, kad tai greičiausiai buvo raketos S-300, pagamintos dar Sovietų Sąjungoje.

Jis pažymėjo, kad NATO pajėgos, taip pat Lenkijos atrinkti daliniai yra paskelbę padidintą parengtį.

Nacionalinio saugumo tarybos posėdyje kalbėjęs Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis teigė, jog tarnybų surinkta ir sąjungininkų pateikta medžiaga rodo, kad sprogimas įvyko numušus ir sunaikinus Rusijos raketą.

Lenkijos premjeras paminėjo, jog NATO 4 straipsnis kol kas nebuvo pradėtas taikyti - esą šiuo metu užtenka, kad diskusijas ir konsultacijas pradėjo Šiaurės Atlanto taryba.

Lenkija trečiadienį pranešė, kad šalies rytuose nukrito Rusijos gamybos raketa (o ne „Rusijos raketa“ – red.) ir žuvo du žmonės, nors JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad mažai tikėtina, jog raketa buvo paleista iš Rusijos, praneša agentūra AP.

Sprogimas, kurį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino „labai dideliu eskalavimu“, paskatino J. Bideną sušaukti neeilinį Didžiojo septyneto (G7) ir NATO vadovų susitikimą. Tyčinis priešiškas išpuolis prieš NATO narę Lenkiją galėtų sukelti kolektyvinį karinį aljanso atsaką.


Tačiau pagrindiniai klausimai dėl raketos paleidimo aplinkybių – kurių svarbiausias yra klausimas, kas ją paleido, – lieka neišspręsti, tvyrant sumaiščiai, kurią sukėlė staigi Rusijos atakų serija Ukrainoje.

Trys JAV pareigūnai sakė, kad preliminariais vertinimais, raketą paleido Ukrainos pajėgos į artėjančią Rusijos raketą, kurių antradienį buvo daug paleista atakuojant Ukrainos elektros infrastruktūrą. Pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes neturėjo įgaliojimų aptarinėti šį klausimą viešai.

Šis vertinimas ir J. Bideno komentarai G20 grupės aukščiausiojo lygio susitikime Indonezijoje prieštarauja anksčiau antradienį vieno aukšto rango JAV žvalgybos pareigūno pateiktai informacijai, kuris agentūrai AP sakė, kad Rusijos raketos įskrido į Lenkijos teritoriją.

Vokietija trečiadienį pareiškė, kad po mirtino raketų smūgio Lenkijoje, netoli sienos su Ukraina esančiame kaime, gali pasiųsti savo karo lėktuvus, kurie padėtų patruliuoti virš Lenkijos.

„Skubiai reaguodami į incidentus Lenkijoje, pasiūlysime sustiprinti jos oro erdvės apsaugą patruliuojant Vokietijos naikintuvais „Eurofighter“, – per eilinę spaudos konferenciją sakė Gynybos ministerijos atstovas Christianas Thielsas. – Tai galima pradėti kad ir nuo rytojaus, jei Lenkija to pageidaus“.

Pasak jo, lėktuvai būtų pakeliami „iš Vokietijos oro bazių“ ir nereikėtų jų perkelti į Lenkiją.

Tokie patruliavimai vyktų „konkrečiose oro erdvėse“, dėl kurių būtų „tiksliai susitarta su Lenkijos puse“, sakė Ch. Thielsas, pridurdamas, kad Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht šiandien stengsis šiuo klausimu pasikalbėti su savo kolega iš Lenkijos.

Pareigūnai skuba išsiaiškinti dviejų žmonių gyvybes nusinešusio raketos smūgio netoli Pševoduvo kaimo Lenkijoje, prie Ukrainos sienos, aplinkybes.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas anksčiau trečiadienį įspėjo nedaryti jokių „skubotų išvadų“ dėl šio incidento. Jis pabrėžė, kad svarbu „aiškiai pasakyti, jog tai nebūtų įvykę, jei Rusija nevykdytų karo prieš Ukrainą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)