Prezidentas Joko Widodo kurortinėje Balio saloje surengė dvi dienas trukusias derybas, kurias temdė karas Ukrainoje, prieš perduodamas estafetę kitų metų šeimininkei Indijai.

„Diskusijos buvo labai labai sunkios, tačiau galiausiai lyderiai susitarė dėl deklaracijos turinio, tai yra dėl karo Ukrainoje pasmerkimo, nes jis pažeidė regiono sienas ir vientisumą“, – sakė jis baigiamojoje spaudos konferencijoje.

„Tai sukėlė kančių žmonėms ir pablogino pasaulio ekonomiką“, – teigė prezidentas.

Dokumente teigiama, kad „dauguma narių griežtai pasmerkė karą“, ir raginama pratęsti susitarimą su Rusija, pagal kurį leidžiama eksportuoti ukrainietiškus grūdus.

Indonezijos vadovas sakė, kad daugiausia diskusijų sukėlė deklaracijos teksto pastraipa, kurioje daugiausia dėmesio skiriama Maskvos karui Ukrainoje.

„Iki vidurnakčio apie tai kalbėjomės, ir galiausiai Balio deklaracija buvo priimta bendru sutarimu, – teigė jis. – (...) Sutarėme, kad karas daro poveikį pasaulio ekonomikai. Pasaulinė ekonomika nebus pasiekta be taikos. Todėl pasakiau, kad karas turi būti nutrauktas.“

Trečiadienį vykusioje ceremonijoje su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi J. Widodo perdavė G-20 pirmininkavimą Naujajam Deliui, kuris palaiko glaudžius ekonominius ryšius su Maskva.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją