Laivas, kurį JAV karinis jūrų laivynas perėmė lapkričio 8 dieną Omano įlankoje, buvo nuskandintas sekmadienį, pranešė Bahreine įsikūręs JAV penktasis laivynas.

„Laivas ir keturi jo įgulos nariai jemeniečiai buvo sulaikyti, kai plaukė iš Irano maršrutu, kuriuo tradiciškai būdavo gabenami ginklai husiams Jemene“, – sakoma JAV karinio jūrų laivyno pranešime.

JAV pajėgos aptiko daugiau kaip 100 tonų karbamido trąšų ir daugiau kaip 70 tonų amonio perchlorato – pagrindinės sudedamosios dalies, „paprastai naudojamos raketų kurui, taip pat sprogmenims gaminti“, sakoma jame.

„Tai buvo didžiulis kiekis sprogstamosios medžiagos, kurios pakaktų daugiau nei dešimčiai vidutinio nuotolio balistinių raketų, priklausomai nuo jų dydžio“, – pareiškė viceadmirolas Bradas Cooperis.

„Neteisėtas letalinės pagalbos perdavimas iš Irano nelieka nepastebėtas“, – pridūrė jis.

Keturi Jemeno jūreiviai buvo perduoti Jemeno pakrančių apsaugai.

Karas Jemene prasidėjo 2014 metais, kai Irano remiami husiai užėmė sostinę Saną, o tai paskatino Saudo Arabijos vadovaujamą koaliciją kitais metais įsikišti ir paremti tarptautiniu mastu pripažintą vyriausybę.

Nuo to laiko per nesibaigiantį karą žuvo šimtai tūkstančių žmonių, o nuskurdusi šalis atsidūrė ties bado riba.

Balandžio mėnesį įsigaliojus JT tarpininkaujamoms paliauboms, karinių veiksmų smarkiai sumažėjo, tačiau šios paliaubos baigėsi spalio 2 dieną. Kovos vėl tęsiasi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją