J. Bidenas sakė, kad į pirmadienio susitikimą Indonezijoje vyksiančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių renginio kuluaruose eina sustiprėjęs po netikėtos Demokratų partijos sėkmės kadencijos vidurio rinkimuose, kuriuose buvo prognozuota, kad jie smarkiai pralaimės.

Vašingtonas ir Pekinas nesutaria dėl įvairių klausimų – nuo prekybos iki žmogaus teisių Kinijos Sindziango regione ir autonomiją turinčios Taivano salos statuso. J. Bidenas teigė, kad tikisi nuoširdžių derybų su Xi Jinpingu.

„Aš pažįstu Xi Jinpingą, jis pažįsta mane“, – pridūrė jis, sakydamas, kad jie visada „atvirai diskutavo“.

Abu vyrai pažįstami daugiau nei dešimtmetį, nuo tada, kai J. Bidenas ėjo viceprezidento pareigas, tačiau pirmadienį jie pirmą kartą susitiks akis į akį eidami savo dabartines pareigas.

„Nesusipratimų turime labai nedaug. Tiesiog turime išsiaiškinti, kokios yra raudonosios linijos“, – sakė jis.

Baltųjų rūmų pareigūnai teigia, kad J. Bidenas primygtinai ragins Kiniją pasinaudoti savo įtaka ir pažaboti Šiaurės Korėją po to, kai dėl rekordinės raketų bandymų serijos kilo nuogąstavimų, kad atsiskyrėliškas režimas netrukus atliks septintąjį branduolinį bandymą.

Pernakt J. Bideną įkvėpė žinia, kad dėl Catherine Cortez Masto pergalės Nevadoje demokratai išlaikė faktinę daugumą JAV Senate.

„Žinau, kad ateisiu stipresnis“, – sakė jis apie kadencijos vidurio rinkimų įtaką jo deryboms su Xi Jinpingu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją