J. Bidenas atskrido į Pnompenį susitikti su Pietryčių Azijos lyderiais prieš susitikimą su Kinijos kolega pirmadienį Balyje. Dviejų supervalstybių lyderių susitikimas vyks po Šiaurės Korėjos atliktų rekordinių raketų bandymų kilus nuogąstavimams, jog ši atsiskyrėliška valstybė netrukus atliks septintąjį branduolinį bandymą.

Pirmadienį G20 viršūnių susitikimo kuluaruose su Xi Jinpingu susitikęs J. Bidenas jam pasakys, kad Kinija, svarbiausia Pchenjano sąjungininkė, „suinteresuota atlikti konstruktyvų vaidmenį pažabojant blogiausias tendencijas Šiaurės Korėjoje“, žurnalistams sakė JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sallivanas. J. Bidenas taip pat pasakys Xi Jinpingui, kad jei Šiaurės Korėja ir toliau kurs raketas bei branduolinius ginklus, „tai lems dar didesnį Amerikos karinį ir saugumo dalyvavimą regione“.

J. Sullivanas sakė, kad J. Bidenas nekels reikalavimų Kinijai, o tik išdėstys Xi Jinpingui „savo požiūrį“. O jis yra toks, kad „Šiaurės Korėja kelia grėsmę ne tik Jungtinėms Valstijoms, ne tik (Pietų Korėjai) ir Japonijai, bet ir taikai bei stabilumui visame regione“. Ar Kinija nori didinti spaudimą Šiaurės Korėjai, „žinoma, priklauso nuo jos“, sakė J. Sullivanas.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida per derybas su ASEAN, Kinija ir Pietų Korėja prisidėjo prie raginimų imtis suderintų tarptautinių veiksmų siekiant sustabdyti Pchenjano raketų programą. Tokijui ir Seului vis didesnį nerimą kelia Šiaurės Korėjos bandymai, kai buvo išbandyta ir tarpžemyninė balistinė raketa.

J. Bidenas ir Xi Jinpingas, dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų lyderiai, kelis kartus kalbėjosi telefonu nuo 2021 m. sausio mėnesio, kai J. Bidenas tapo prezidentu. Tačiau COVID-19 pandemija ir vėlesnis Xi Jinpingo vengimas keliauti į užsienį sutrukdė jiems susitikti asmeniškai.

Temų, kurias jiems reikia aptarti, netrūksta. Vašingtonas ir Pekinas nesutaria įvairiais klausimais nuo ​​prekybos iki žmogaus teisių Kinijos Sindziango regione ir savarankiškos Taivano salos statuso. Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas paragino abi šalis dirbti išvien, penktadienį perspėjęs apie „didėjančią riziką, kad pasaulio ekonomika bus padalinta į dvi dalis, kurioms vadovaus dvi šalys, kurių ekonomika stripriausia – JAV ir Kinija“.

Prieš G20 susitikimą J. Bidenas patvirtins JAV įsipareigojimą Pietryčių Azijai per susitikimus su Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) lyderiais, siekdamas atremti Pekino įtaką regione. Pastaraisiais metais Kinija demonstravo raumenis, pasitelkdama prekybą, diplomatiją ir karinę įtaką regione, kurį laiko savo strateginiu kiemu.

G20 viršūnių susitikimas bus dar viena proga tęsti po pandemijos atnaujintas Xi Jinpingo diplomatines pastangas, jis vyks praėjus mažiau nei dviem savaitėms, kai jis Pekine priėmė Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą. Xi Jinpingas susitiks ne tik su J. Bidenu, bet ir su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, o vėliau kitą savaitę dalyvaus Bankoke vyksiančiame APEC viršūnių susitikime.

Pabrėžiama, kad viršūnių susitikime nedalyvaus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurio Vakarai vengia dėl jo invazijos į Ukrainą, vietoj jo Maskva siunčias užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą. Jis stums Maskvos požiūrį, kad laikydamosis savo konfrontacinio požiūrio Jungtinės Valstijos „destabilizuoja“ Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, pranešė Rusijos naujienų agentūra TASS.

Tikimasi, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis virtualiai dalyvaus G20 susitikime, jo prašymas kreiptis į ASEAN susitikimą buvo atmestas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją