Prancūzijos Katalikų Bažnyčia pirmadienį atskleidė, kad seksualiniu smurtu arba nepranešimu apie išnaudojimo atvejus buvo apkaltinti vienuolika buvusių ar tebedirbančių Prancūzijos vyskupų, įskaitant buvusį Bordo vyskupą J. R. Ricard'ą, kuris prisipažino prieš 35 metus išnaudojęs nepilnametį asmenį.

„Siekiant tinkamai ištirti, kas nutiko, buvo nuspręsta pradėti išankstinį tyrimą“, – pareiškė reporteriams Vatikano atstovas spaudai Matteo Bruni, kurio pareiškimas yra pirmoji viešoji Vatikano reakcija į šį skandalą.

Vadovaujančio tyrėjo Vatikanas dar nepaskyrė, nes ieško tinkamo asmens, atitinkančio „būtinus savarankiškumo, nešališkumo ir patirties“ reikalavimus, pridūrė M. Bruni.

Prancūzijos prokurorai antradienį pranešė pradėję tyrimą dėl J. R. Ricard'o – ilgamečio Bordo vyskupo, kurį popiežius Benediktas XVI 2006 metais paskyrė kardinolu.

Vyskupų konferencijoje perskaitytame pranešime J.-P. Ricard'as prisipažino, kad „prieš 35 metus, kai buvau kunigas, smerktinai elgiausi su 14 metų mergaite. Neabejoju, kad mano elgesys sukėlė rimtų ir ilgalaikių pasekmių tam asmeniui“.

J.-P. Ricard'as 2019 metais pasitraukė iš Bordo vyskupo pareigų, bet tebėra kardinolas – šis rangas paprastai išsaugomas iki gyvos galvos.

Popiežius Pranciškus sekmadienį pareiškė, kad Katalikų bažnyčia „kaip įmanydama“ stengiasi kovoti su dvasininkų vykdomu vaikų išnaudojimu, tačiau pripažino, kad yra trūkumų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją