Jie taip pat reikalavo paleisti politinių kalinių vaikus, suteikti medicininę pagalbą sulaikytiesiems bei surengti naujus, laisvus rinkimus Baltarusijoje.

„Laisvę Jelenai Cimbalist, laisvę politiniams kaliniams. Jelena papildys gausų politinių kalinių būrį, kurių Baltarusijoje šiandien yra 1930, juos Lukašenka susodino į kalėjimus vien dėl to, kad jie nepabijojo rinktis į taikius protestus, išreikšti savo nuomonę bei dalyvauti politinėse iniciatyvose“, – skambėjo protestuotojų šūksniai prie ambasados.

Maždaug dešimties protestuotojų grupelę netrukus policijos pareigūnas paragino trauktis į kitą gatvės pusę, susirinkusieji tam neprieštaravo ir perėjo į kitą gatvės pusę.

„Aš turiu labai daug draugų baltarusių, jaunų žmonių kaip ir aš, studentų, beveik visi mano draugai yra žmogaus teisių aktyvistai. Baltarusija yra šalis, kurioje jie negali gyventi, negali būti, tai yra amžinas pavojus. Turiu vieną pažįstamą, kuri buvo suimta dėl to, kad surūkė cigaretę ne vietoje. Ji buvo porą savaičių laikyta, kankinta, mušta, šiuo metu ji yra Lietuvoje. Labai daug tokių istorijų“, – BNS sakė viena iš protestuotojų 25 metų Simona Padegimaitė.

Kita protestuoja pristatė pernai gruodį iš Baltarusijos atvykusia Irina.

„Į Lietuvą atvykau nelegaliai, dabar jau turiu pabėgėlės statusą“, – BNS sakė dabar Vilniuje mokytoja dirbanti moteris. Ji teigė neketinusi niekur važiuoti iš savo tėvynės, tačiau nuolat patirdavo persekiojimą. 2020 metais buvo sulaikyta pirmą kartą, antrą kartą buvo sulaikyta 2021 metais, jais grėsė laisvės atėmimas iki trejų metų. Valdžios persekiojimus patyrė ir moters sūnus.

Protestuotojai skandavo „Tikim, galim, nugalėsim“, „Šlovė Ukrainai!“, „Žyve, Belarus“ („Tegyvuoja Baltarusija“).

Baltarusijos žiniasklaida lapkričio pradžioje pranešė, kad J. Cimbalist sulaikyta dėl kaltinimų ekstremizmu.

Baltarusijos žiniasklaidoje teigiama, kad J. Cimbalist persikėlė į Baltarusiją 2011 metais.

Lietuvos ambasada Minske apie galimą Lietuvos pilietės sulaikymą oficialiai neinformuota. Pamačiusi šią žinią žiniasklaidoje, ji perdavė notą Baltarusijos atstovams, prašydama suteikti informacijos apie įvykio aplinkybes.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją